pumpkin

3 maštovita jesenska recepta s bundevom

Bundeve nisu samo za ukras, već su prava riznica zdravlja. Privlače svojom jarkom narančastom bojom i uljepšavaju svaki prilaz u kuću te razbijaju sivilo jeseni. Donosimo Vam benefite konzumiranja bundeve i 3 slasna recepta. Isprobajte!

BUNDEVA

Predstavlja riznicu vitamina i minerala, a naročito betakarotena. Pola šalice bundeve osigurava 25% RDA (preporučene dnevne doze) betakarotena, 10% RDA vitamina C i dostatnu količinu kalija. Bogata je i vlaknima. Betakaroten sprečava brojne vrste raka, posebice pomaže u slučaju pušenja kao uzročnika raka pluća. Sprečava aterosklerozu koja uzrokuje srčane napadaje i infarkt. Vitamin C, poznat kao antioksidans, također štiti od raka, ali i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Ukoliko se koristi ulje sjemenki bundeve, svoje tijelo opskrbljujete cinkom i nezasićenim masnim kiselinama što pomaže kod teškoća sa prostatom.

PROTEINSKI SMOOTHIE OD BUNDEVE

  • 2/3 šalice pirea od bundeve
  • 1 banana
  • 1 šalica nezaslađenog bademovog napitka
  • 1/4 žličice začina od bundeve
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žličice meda, javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača
  • 1 mjerica proteina u prahu
  • 5-6 kockica leda
  • sjemenke konoplje, sjemenke bundeve i štapići cimeta za ukras

Sve sastojke staviti u blender i miksati na najjačoj brzini oko 2 minute ili dok se ne sastojci ne sjedine. Prema potrebi dodati meda ili javorovog sirupa i bademovog napitka. Ovaj smoothie je idealan međuobrok ili doručak.

JUHA OD BUNDEVE I CIMETA

  • 1.5 kg bundeve
  • 420 g oguljene mrkve
  • 1/2 velikog crvenog luka
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 žličica pikantne paprike
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 L pilećeg bujona
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 3/4 šalice vode

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Ukloniti bijelo meso i sjemenke s bundeve. Bundevu i izrezanu mrkvu staviti na pladanj za pečenje. Posipati solju i paprom te preliti žlicom maslinovog ulja. Kora bundeve treba biti okrenuta prema dolje. Peći 25 min dok ne postane mekana. Nakon pečenja, ostaviti bundevu da se hladi. Lonac staviti na laganu do srednju vatru i dodati žlicu maslinovog ulja. Dodati crveni luk da omekša. Oguliti kožu s bundeve te je, zajedno s mrkvom, dodati u lonac. Potom dodati pileći bujon i poklopljeno ostaviti 10 min. U međuvremenu dodati oprane sjemenke bundeve u 400 mL vode i dodati soli. Ostaviti prijati 10 min. Potom sjemenke raspršiti po papiru za pečenje, začiniti paprikom i maslinovim uljem i staviti ih u pećnicu dok ne poprime smeđu boju. Sjemenke dodati u juhu od bundeve koju možete usitniti štapnim mikserom. Ukrasiti bundevinim sjemenkama.

BUNDEVA-KOKOS CURRY

  • oko 600 g bundeve izrezane na kockice jednake veličine
  • 2 žlice kanola ulja
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 1 sitno sjeckani mali crveni luk
  • 4 sitno sjeckana češnja češnjaka
  • 4 žličice fino usitnjenog đumbira
  • 1 žličica mjevenog kumina
  • 1-1/2 rezanog čilija
  • 1/4 čilija u prahu
  • 1/2 žličice garam masala (mix indijskih začina)
  • 1/2 žličice mljevenog korijandera
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica cimeta
  • 1-2 žličice javorog sirupa
  • šačica korijandera + listovi za posluživanje
  • 2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1 velika oguljena i sjeckana rajčica
  • 1/4 žličice morske soli

Začiniti kockice bundeve solju i maslinovim uljem te staviti na pečenje oko 30 min na 200 stupnjeva. Zagrijati ulje na srednjoj toplini, dodati sjemenke gorušice dok ne počnu pucketati, pričekati min i dodati luk. Potom dodati češnjak, đumbir, svježi čili. Kuhati oko 2 min, pa dodati sol i sve ostale začine. Kuhati oko 2 min, pa dodati rajčicu i 60 mL vode. Kuhati ponovo oko 2 min, dok rajčiva ne postane mekana. Dodati kokosovo mlijeko i bundevu. Kuhat dok bundeva ne omekša. Prema potrebi još začiniti i dodati javorovog sirupa. Poslužiti s basmati rižom i listovima.