Holistička metoda by Irena Švenda

 

Što je to holistički pristup?

Holistički pristup stavlja pojedinca u centar zbivanja te uključuje njegovo tijelo, um (emocije i misli) i duh, a u svojim terapijama i pristupu teži prirodnim rješenjima.

Upravo iz navedenih razloga često nije najjednostavnije izvesti takav pristup jer on zahtjeva angažman pojedinca te vrijeme za očitovanje promjena. Promjene se događaju polako, ali su stabilnije i daju bolje rezultate.

Također, holistički pristup zdravlju nastoji osim uklanjanja simptoma iskorijeniti i uzrok nastale neravnoteže, što može biti veliki izazov s napomenom da nije u svakom slučaju i moguć.

 

Kako je nastala holistička metoda by Irena Švenda?

Irenin pristup životu i radu upravo je rezultirao nastankom holističke metode Adhara ayurvedsko-nutricionističkog centra u prevenciji i liječenju raznih zdravstvenih tegoba. Tragajući za cjelokupnošću i zaokruženim znanjem u prirodnoj medicini, Irenina traganja su sezala, a i danas sežu u naočigled ne povezanim smjerovima: nutricionizmu, biokemiji, ljekovitom bilju i fitoterapiji, yogi, planinarenju te tek upoznajući se s ayurvedom – drevnim sustavom medicine – pronalazi sve što želi objediniti. Već dobro sažet i razrađen sustav ayurvedske medicine danas joj je ključna vodilja u radu s klijentima te uključuje sve navedeno u metodu kojom se danas obraća klijentima centra.
Holistička metoda u našem centru objedinjava srodna različita područja kako bi se postigao maksimalan rezultat u terapiji i prevenciji.

 

Objedinjena područja:

Holistička metoda Adhara ayurvedsko – nutricionističkog centra objedinjuje znanja i vještine sljedećih područja:

 1. Ayurveda – drevna znanost o zdravlju, životu i liječenju
 2. Nutricionizam – moderna znanost o prehrani i njenom utjecaju na čovjeka (dio standardne medicine)
 3. Fitoterapija – znanost o upotrebi ljekovitog bilja u terapiji
 4. Yoga terapija – terapija putem prakticiranja vježbi iz sustava yoge, za sustav tijelo-um-duh
 5. Kretanje i tjelesna aktivnost – jedna od osnovnih čovjekovih potreba, a sve više dio terapije
 6. Terapijske masaže – masaže usmjerene na rješavanje problema, poremećaja ili bolesti

Današnja fuzija znanosti ayurvede, nutricionizma, medicine, fitoterapije, yoge terapije i terapijskih masaža upravo predstavlja nove modele na svjetskoj zdravstvenoj sceni u prevenciji i liječenju raznih zdravstvenih tegoba. Nažalost, unutar određenih područja metoda standardne medicine, one ne daju zadovoljavajuće rezultate u poboljšanju stanja i zdravlja pacijenata. Upravo zbog toga dolazi do ponovnog okretanja prirodi i pronalasku rješenja u drugim pristupima izvan standardnog sustava medicine. Sve više znanstvenih radova i kliničkih studija govori o djelotvornosti takvog pristupa.

Iako mnogi teže samo prirodnom liječenju i prevenciji, upravo se danas pokazuje kako je uvijek bitno dobro sagledati prednosti i mane oba ponuđena sustava te izdvojiti i spojiti ono najdjelotvornije za opće zdravlje pojedinca. Čini se da su današnja medicina i znanost upravo krenule u tom smjeru i teže spajanju tradicionalnih pristupa sa standardnom medicinom.

 

Komplementarna i alternativna medicina (CAM):

CAM je kratica koja označava komplementaru i alternativnu medicinu te je oznaka za medicinske proizvode i prakse koje nisu dio standardne medicinske njege. Standardna (konvencionalna) njega je ono što liječnici konvencionalne medicine, liječnici osteopatije i drugi zdravstveni profesionalci, poput nutricionista, medicinskih sestara i terapeuta fizikalne terapije provode.

Komplementarna medicina koristi se zajedno sa standardnom medicinom. Primjer toga je upotreba akupunkture koja pomaže kod nuspojava tretmana karcinoma.

Alternativna medicina upotrebljava se umjesto standardne medicine. Primjer toga je tretiranje bolesti srca s terapijom keliranja (koja nastoji ukloniti višak metala iz krvi) umjesto upotrebe standardnog pristupa.

Istraživanja vezana za CAM tretmane su još uvijek u tijeku te se još uvijek ne zna točno koliko je sigurna CAM terapija i koliko djelotvorno djeluje. Upravo su takve studije u tijeku, da razotkriju sigurnost upotrebe i korisno djelovanja CAM prakse.

Da se minimaliziraju rizici za zdravlje CAM tretmana potrebno je slijedeće:

 • Posavjetujte se s liječnikom o mogućim nuspojavama i interakcijama s drugim konvencionalnim lijekovima
 • Pronađite što istraživanja govore o tome
 • Pažljivo odaberite CAM savjetnika/terapeuta
 • Navedite sve terapije i lijekove koje uzimate liječniku standardne medicine i CAM terapeutu

NIH: National Center for Complementary and Integrative Health
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/complementaryandalternativemedicine.html

Naši rezultati govore upravo u prilog provedbi CAM terapija i tretmana u prevenciji i liječenju.

 

Izazovi koji vas čekaju u primjeni holističke metode:
 • Ova metoda ponekad zahtjeva duže vrijeme za uklanjanje simptoma
 • Traži veću posvećenost pojedinca njegovom liječenju
 • Često traži promjenu navika, stavova i stila života
 • Još uvijek nije dovoljno prepoznata od pojedinaca i standardnog sustava liječenja

Bez obzira na izazove koji vas čekaju, imajte na umu da holistički pristup pojedincu rješava i radi na uzroku problema te donosi dugotrajne rezultate, a s time i opće zadovoljstvo.