Termini (sve radionice kuhanja održavaju se utorkom 18:30-20:30 h):

  • 29.9. „Kukuruz – obična palenta na neobične načine“
    • Iako većina nas smatra da palenta deblja, onda prema ayurvedi ima učinak struganja, skidanje kaphe iz organizma, što je usko povezano s održanjem tjelesne mase i zdravljem probavnih organa. Na radionici promotriti ćemo nutritivna i ayurvedska svojstva palente, pripremiti nekoliko jela uz kombinaciju začina za umirenje dosha.
  • 13.10. „Jesen na tanjuru – jesenski plodovi za obnovu tkiva“
    • Tijekom plodovima bogate jeseni pripremamo organizam za nutritivno siromašnu zimu. Pravilno hranjenje krvi, a time i naših stanica u organizmu, ključno je za dugo zdravu zimu. Jela od jesenskih plodova – bundeve, kukuruza, kestena, šljiva, grožđa, korjenastog povrća pomažu obnoviti tkiva, promoviraju pravilan rast tkiva i uravnotežen kapha princip u organizmu.
  • 10.11. „Imunitet počinje u kuhinji“
    • Radionica se bavi temom – kako osnažiti svoj imunitet u doba virusa i respiratornih bakterija, kada su dani kraći, a tijelo imunološki slabije. Upotreba namirnica i začina koje uklanjaju sluz, imaju virocidna i baktericidna svojstva, uzetih u pravoj kombinaciji, u pravo vrijeme i s obzirom na osobnu konstituciju značajno utječe na smanjenje pojave sezonskih bolesti.
    • Napomena: za cjelovito razumijevanje preporuča se zajedno proći tematsku radionicu “Važnost detoksikacije organizma u proljeće” i radionicu kuhanja “Proljetni detox organizma”
  • 8.12. „Božićni kolači bez pšeničnog glutena“
    • Gluten je postao sinonim za probleme sa crijevima. Iako jednim djelom nepravedno optužen, gluten iz tvrde pšenice, procesirane, u obliku bijelog brašna uz dodatak kvasaca stvara ozbiljne probleme kod sve većeg broja ljudi. Naši tradicionalni kolači, pa tako i božićni kolači, svi se pripremaju od bijelog brašna, uz dodatak rafiniranih ulja i nastaje nepoželjna hrana koja uzrokuje probavne smetnje i upale u organizmu. Božićni prhki kolači te ideje za drugačiju vrstu kolača na nov način, sa suhim voćem, domaćim pekmezom bez šećera, orašidima, sjemenkama i začinima za lakšu probavljivost.
  • 26.1. „Post – blagdanski detox – uklanjanje zatovora“
    • Ove godine post blagdanski detox usmjeriti ćemo na jela za pokretanje i čišćenje debelog crijeva i uklanjanje zatvora. Nepravilna prehrana, konstitucijska sklonost, kao i godišnje doba mogu dodatno utjecati na razvoj opstipacije, od povremene do nemogućnosti pražnjenja crijeva i više dana u nizu.
    • Napomena: za cjelovito razumijevanje preporuča se zajedno proći tematsku radionicu “Važnost detoksikacije organizma u proljeće” i radionicu kuhanja “Proljetni detox organizma”
  • 23.2. „Nutricionistički tanjur prema načelima Ayurvede“
    • Priprema tanjura koji sadrži svih 6 okusa za balansiranje sve 3 doshe u kojem se začini kao modulatori okusa i metabolizma, a ravnoteža se postiže pomoću proteinskih namirnica (mahunarke, žitarice, povrće)
    • Napomena: prikladno i za ponavljače, jer su ove godine sasvim novi recepti temeljeni na znanjima ayurvede I nutricionizma
  • 16.3. „Proljetni detox organizma“
    • Pripremiti ćemo jela kojima pomažemo rad limfe, bubrega, jetre i crijeva, potičemo uklanjanje toksina nagomilanih tijekom zime i nepravilnog jedenja. Dodati ćemo začine kojima pomažemo uklanjanje sluzi i ame iz organizma, te smanjenje kaphe.
    • Napomena: za cjelovito razumijevanje preporuča se zajedno proći tematsku radionicu “Važnost detoksikacije organizma u proljeće” i radionicu kuhanja “Proljetni detox organizma”
  • 13.4. „Brza uravotežena jela za posao“
    • Kada pomislimo na brza jela, uglavnom nam se veže misao da su ona nezdrava. Iz mog iskustva, razmišljajući kako sebi uskladiti život i kako ponuditi rješenja klijentima, naučila sam pripremati jela koja su brzo pripremljena, a imaju svu nutritivnu kvalitetu. Juha dok se tuširate, te jela u kojima možete uživati kod kuće ili ih ponijeti na posao.
  • 4.5. „Umaci bez rajčice“
    • Na Mediteranu rajčica je poput Boginje. Kada dođe ljeto i dođu rajčice jeli bismo ju svaki dan u svim oblicima. Najgora “kazna” mojim klijentima je kada im savjetujem da smanje ili ne konzumiraju rajčicu. Umak bez rajčice čini se nemogućim. Rajčica prema ayurvedi remeti sve tri doshe i izaziva upalu, a i Ayurveda i makrobiotika slažu se da bi bilje iz porodice Solanaceae trebalo izbjegavati u prehrani. Kroz ovu radionicu želim vas naučiti kako se lako i jednostavno kreiraju raznovrsni umaci koji ne moraju sadržavati niti kap rajčice i koji su pogodni za održavanje ravnoteže dosha u tijelu.
  • 8.5. i 15.5. (subota 9:00 – 12:30) “Mala škola biljne prehrane”
    • Na radionicama kuhanja polaznici će vidjeti i sudjelovati u pripremi cjelovitih, brzih i ukusnih obroka prilagođenim suvremenom načinu života. Osim što se neće koristiti namirnice životinjskog podrijetla, dobit će se detaljne upute kako prilagoditi obrok osobama na bezglutenskoj prehrani, osobama koje su alergične na soju i/ili orašaste plodove.
  • 8.6. „Sirovi deserti na izbalansiran način“
    • Kako dolazi ljeto, tijelu sve više odgovara hrana koja je manje termički obrađena i koja hladi tijelo. U sirovim desertima koristim sjemenke, povrće i voće, te proklijale žitarice kako bih dobila ukusne kreme i baze slastica. Uz dodatak začina takve slastice balansiraju se da budu probavljivije, čak i ako nam sirovo po konstituciji nikako ne odgovara.

 

 

Cijena:

  • Pojedinačna cijena radionice je 250,00 kn
  • u paketima:
    • 3 radionice 690,00kn (popust od 60,00kn)
    • 5 radionica 1.050,00kn (popust od 200,00kn)
    • 10 radionica 1.900,00kn (popust od 600,00kn)
  • Napomena: ukoliko se odlučite za paket radionica kuhanja, molimo vas da odmah odlučite koje biste radionice pohađali

Voditelji:

 

Prijavite seadhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304

Mjesto održavanja:
Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu, Antunovac 27, Zagreb