Termini (sve radionice kuhanja održavaju se  jednom mjesečno – utorak 18:30-20:30 h):

  • 29.9. „Kukuruz – obična palenta na neobične načine“
    • Iako većina nas smatra da palenta deblja, onda prema ayurvedi ima učinak struganja, skidanje kaphe iz organizma, što je usko povezano s održanjem tjelesne mase i zdravljem probavnih organa. Na radionici promotriti ćemo nutritivna i ayurvedska svojstva palente, pripremiti nekoliko jela uz kombinaciju začina za umirenje dosha.
  • 13.10. „Jesen na tanjuru – jesenski plodovi za obnovu tkiva“
    • Tijekom plodovima bogate jeseni pripremamo organizam za nutritivno siromašnu zimu. Pravilno hranjenje krvi, a time i naših stanica u organizmu, ključno je za dugo zdravu zimu. Jela od jesenskih plodova – bundeve, kukuruza, kestena, šljiva, grožđa, korjenastog povrća pomažu obnoviti tkiva, promoviraju pravilan rast tkiva i uravnotežen kapha princip u organizmu.
  • 10.11. „Imunitet počinje u kuhinji“
    • Radionica se bavi temom – kako osnažiti svoj imunitet u doba virusa i respiratornih bakterija, kada su dani kraći, a tijelo imunološki slabije. Upotreba namirnica i začina koje uklanjaju sluz, imaju virocidna i baktericidna svojstva, uzetih u pravoj kombinaciji, u pravo vrijeme i s obzirom na osobnu konstituciju značajno utječe na smanjenje pojave sezonskih bolesti.
    • Napomena: za cjelovito razumijevanje preporuča se zajedno proći tematsku radionicu “Važnost detoksikacije organizma u proljeće” i radionicu kuhanja “Proljetni detox organizma”
  • 8.12. „Božićni kolači bez pšeničnog glutena“
    • Gluten je postao sinonim za probleme sa crijevima. Iako jednim djelom nepravedno optužen, gluten iz tvrde pšenice, procesirane, u obliku bijelog brašna uz dodatak kvasaca stvara ozbiljne probleme kod sve većeg broja ljudi. Naši tradicionalni kolači, pa tako i božićni kolači, svi se pripremaju od bijelog brašna, uz dodatak rafiniranih ulja i nastaje nepoželjna hrana koja uzrokuje probavne smetnje i upale u organizmu. Božićni prhki kolači te ideje za drugačiju vrstu kolača na nov način, sa suhim voćem, domaćim pekmezom bez šećera, orašidima, sjemenkama i začinima za lakšu probavljivost.
  • 26.1. „Post – blagdanski detox – uklanjanje zatovora“
    • Ove godine post blagdanski detox usmjeriti ćemo na jela za pokretanje i čišćenje debelog crijeva i uklanjanje zatvora. Nepravilna prehrana, konstitucijska sklonost, kao i godišnje doba mogu dodatno utjecati na razvoj opstipacije, od povremene do nemogućnosti pražnjenja crijeva i više dana u nizu.
    • Napomena: za cjelovito razumijevanje preporuča se zajedno proći tematsku radionicu “Važnost detoksikacije organizma u proljeće” i radionicu kuhanja “Proljetni detox organizma”
  • 23.2. „Nutricionistički tanjur prema načelima Ayurvede“
    • Priprema tanjura koji sadrži svih 6 okusa za balansiranje sve 3 doshe u kojem se začini kao modulatori okusa i metabolizma, a ravnoteža se postiže pomoću proteinskih namirnica (mahunarke, žitarice, povrće)
    • Napomena: prikladno i za ponavljače, jer su ove godine sasvim novi recepti temeljeni na znanjima ayurvede I nutricionizma
  • 16.3. „Proljetni detox organizma“
    • Pripremiti ćemo jela kojima pomažemo rad limfe, bubrega, jetre i crijeva, potičemo uklanjanje toksina nagomilanih tijekom zime i nepravilnog jedenja. Dodati ćemo začine kojima pomažemo uklanjanje sluzi i ame iz organizma, te smanjenje kaphe.
    • Napomena: za cjelovito razumijevanje preporuča se zajedno proći tematsku radionicu “Važnost detoksikacije organizma u proljeće” i radionicu kuhanja “Proljetni detox organizma”
  • 13.4. „Brza uravotežena jela za posao“
    • Kada pomislimo na brza jela, uglavnom nam se veže misao da su ona nezdrava. Iz mog iskustva, razmišljajući kako sebi uskladiti život i kako ponuditi rješenja klijentima, naučila sam pripremati jela koja su brzo pripremljena, a imaju svu nutritivnu kvalitetu. Juha dok se tuširate, te jela u kojima možete uživati kod kuće ili ih ponijeti na posao.
  • 4.5. „Umaci bez rajčice“
    • Na Mediteranu rajčica je poput Boginje. Kada dođe ljeto i dođu rajčice jeli bismo ju svaki dan u svim oblicima. Najgora “kazna” mojim klijentima je kada im savjetujem da smanje ili ne konzumiraju rajčicu. Umak bez rajčice čini se nemogućim. Rajčica prema ayurvedi remeti sve tri doshe i izaziva upalu, a i Ayurveda i makrobiotika slažu se da bi bilje iz porodice Solanaceae trebalo izbjegavati u prehrani. Kroz ovu radionicu želim vas naučiti kako se lako i jednostavno kreiraju raznovrsni umaci koji ne moraju sadržavati niti kap rajčice i koji su pogodni za održavanje ravnoteže dosha u tijelu.
  • 8.6. „Sirovi deserti na izbalansiran način“
    • Kako dolazi ljeto, tijelu sve više odgovara hrana koja je manje termički obrađena i koja hladi tijelo. U sirovim desertima koristim sjemenke, povrće i voće, te proklijale žitarice kako bih dobila ukusne kreme i baze slastica. Uz dodatak začina takve slastice balansiraju se da budu probavljivije, čak i ako nam sirovo po konstituciji nikako ne odgovara.

 

 

Cijena:

  • Pojedinačna cijena radionice je 250,00 kn
  • u paketima:
    • 3 radionice 690,00kn (popust od 60,00kn)
    • 5 radionica 1.050,00kn (popust od 200,00kn)
    • 10 radionica 1.900,00kn (popust od 600,00kn)
  • Napomena: ukoliko se odlučite za paket radionica kuhanja, molimo vas da odmah odlučite koje biste radionice pohađali

Voditelji:

 

Prijavite seadhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304

Mjesto održavanja:
Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu, Antunovac 27, Zagreb