Ayurveda ili „znanost o životu“ tradicionalna je indijska medicina priznata na Zapadu zbog uspješnosti u postizanju i vraćanju zdravlja prirodnim, holističkim i individualnim putem. Stara je više od 5000 godina. Jedno od glavnih ciljeva ayurvede jest postizanje ravnoteže uma, duha i tijela. Ayurveda u liječenju i terapiji koristi oko 500 biljaka s vrlo poznatim učinkom na zdravlje čovjeka. Zbog poznavanja koncepta probavne vatre (agni), nastanka metaboličkih toksina (ama) te njihovog uklanjanja u terapijama, vro je uspješna u liječenju kroničnih, autoimunih te bolesti kojima uvijek nema lijeka u klasičnoj medicini.

 

Opis:

Tečaj ayurvedski nutricionizam duboko ulazi u principe prehrane, dok se kroz tečaj Ayurevda za svakoga prolaze samo osnove u prehrani. Nutricionizam u ayurvedi počiva na temeljima 5 elemenata, 3 doshe i njihovog značaja u hrani. Manifestira se putem 6 rasa (okusa) koji u sebi sadrže upravo te elemente i 3 doshe. Kombiniranje hrane specifično je znanje ayurvede, kao i znanje o probavnoj vatri (agni), nastanku toksina (ama), tjelesnim tkivima (dhatu). Prehrana prema ayurvedi prilagođena je pojedincu njegovoj snazi probavne vatre, trenutnom stanju organizma (vikruti), a obuhvaća i biokonstituciju s kojom smo rođeni  (prakruti). Osobno ovaj način promišljanja o pojedincu te poveznici sa hranom i njenim utjecajem na čovjeka uvelike sam produbila svoje postojeće znanje kao magistra znanosti nutricionizma.

 

Obuhvaća module:

Modul 1. Osnovni principi ayurvede – Ayurveda za svakoga  /3 djela

17:30 – 20:30, petkom:  1. dio – 22. 11. 2019, 2. dio –  10. 1 2020., 3. dio – 24. 1.2020.

(doshe – biokonstitucijski elementi,  agni – probavna vatra, ama- nastanak toksina, dinacharya – dnevni režim, rhitucharya – godišni režim, praktično čišćenje jezika, kućna nasya i druge ayurvedske dnevne prakse, doručak po doshama, cjeloviti ayurvedski obrok – 6 okusa na tanjuru)

 

-više pogledati Ayurveda za svakog

 

Modul 2. Teorija i radionica Prehrana po Ayurvedi u detalje –  dio 1 i dio 2

9 – 14h, subotom: 1. dio – 15.2.2020., 2. dio – 22.2.2020.

(detaljno znanje o 6 okusa, virya, vipaka, utjecaj na doshe, kvalitete/gune i utjecaj, prabhava, kombinacije hrane, ayurvedska klasifikacija hrane, satva, rajas i thamas u donosu na hranu i okolinu, priprema obroka, upotreba začina)

 

Modul 3. Ayurvedsko – nutricionističke radionice kuhanja: min 5 radionica je potrebno proći kako bi se završio tečaj

17:30 – 19:30, uglavnom utorkom

  • Nutricionistički tanjur prema načelima ayurvede, 23.11. utorak
  • Jela od batata za blagdane – od priloga do kolača, 10. 12. utorak
  • Posta blagdanski detox , 21. 1.utorak
  • Balansiranje metabolizma uz začine, 11.2. utorak
  • Zeleno za krv, 10.3. utorak
  • Rižoto na 100 načina, 14.4. utorak
  • Salate kao glavno jelo, 12. 5. utorak
  • Popečci i brugeri bez mesa, 9.6. utorak
  • Sladoled i ljetni deserti, 7.7. nedjelja

 

više pogledati Ayurvedsko nutricionističke radionice kuhanja

– za polaznike popust  na radionice kuhanja izražen je dolje u paketima, ako se uzme sve tada je 110 kn/po radionici= 1100 kn

 

Uvjeti: Modul 1. i 2. prolaze se u cijelosti, a modul 3. obavezno je pohađati 5 radionica za dobivanje certifikata/priznanja o završetku edukacije

Kome je namijenjen:

  • Osobama koje želi produbiti vlastito znanje o prehrani, i profesionalcima koji žele obogatiti svoj rad s klijentima ili vlastiti posao

Nakon završenog tečaja polaznik s ispunjenim uvjetima dobiva certifikat o završavanju edukacije u neformalnom obrazovanju.

 

Cijena:

1100 kn + broj radionica kuhanja:

  • 170 kn pojedinačna
  • Paketi – plaćanje po paketu unaprijed:
  • 3 radionice = 150 kn x 3 = 450 kn, umjesto 510 kn
  • 5 radionica = 140 kn x 5 = 700 kn, umjesto 850 kn
  • 7 radionica= 130 kn x 7 = 910 kn, umjesto 1190 kn
  • 10 radionica = 110 kn x 10 = 1100 kn, umjesto 1700 kn

 

Voditelj: Irena Švenda – VIŠE O VODITELJICI

Radionice kuhanja:

 

Prijavite seadhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304

Mjesto održavanja:
Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu, Antunovac 27, Zagreb