Ayurveda ili „znanost o životu“ tradicionalna je indijska medicina priznata na Zapadu zbog uspješnosti u postizanju i vraćanju zdravlja prirodnim, holističkim i individualnim putem. Stara je više od 5000 godina. Jedno od glavnih ciljeva ayurvede jest postizanje ravnoteže uma, duha i tijela. Ayurveda u liječenju i terapiji koristi oko 500 biljaka s vrlo poznatim učinkom na zdravlje čovjeka. Zbog poznavanja koncepta probavne vatre (agni), nastanka metaboličkih toksina (ama) te njihovog uklanjanja u terapijama, vro je uspješna u liječenju kroničnih, autoimunih te bolesti kojima uvijek nema lijeka u klasičnoj medicini.
Opis:
Tečaj ayurvedski nutricionizam duboko ulazi u principe prehrane, dok se kroz tečaj Ayurevda za svakoga prolaze samo osnove u prehrani. Nutricionizam u ayurvedi počiva na temeljima 5 elemenata, 3 doshe i njihovog značaja u hrani. Manifestira se putem 6 rasa (okusa) koji u sebi sadrže upravo te elemente i 3 doshe. Kombiniranje hrane specifično je znanje ayurvede, kao i znanje o probavnoj vatri (agni), nastanku toksina (ama), tjelesnim tkivima (dhatu). Prehrana prema ayurvedi prilagođena je pojedincu njegovoj snazi probavne vatre, trenutnom stanju organizma (vikruti), a obuhvaća i biokonstituciju s kojom smo rođeni (prakruti). Osobno ovaj način promišljanja o pojedincu te poveznici sa hranom i njenim utjecajem na čovjeka uvelike sam produbila svoje postojeće znanje kao magistra znanosti nutricionizma.
Obuhvaća module:
Modul 1. Osnovni principi ayurvede – Ayurveda za svakoga /3 djela
- 1. dio – petak- 15.01.2021., 18:00-20:30 /21:00
- 2. dio – utorak- 19.01.2021., 18:00- 20:30 /21:00
- 3. dio – petak- 29.01.2021., 18:00-20:30 /21:00
(doshe – biokonstitucijski elementi, agni – probavna vatra, ama- nastanak toksina, dinacharya – dnevni režim, rhitucharya – godišni režim, praktično čišćenje jezika, kućna nasya i druge ayurvedske dnevne prakse, doručak po doshama, cjeloviti ayurvedski obrok – 6 okusa na tanjuru)
-više pogledati Ayurveda za svakog
Modul 2. Teorija i radionica Prehrana po Ayurvedi u detalje – dio 1 i dio 2
9 – 14h, subotom: 1. dio – 6.2.2021., 2. dio – 13.2.2021.
(detaljno znanje o 6 okusa, virya, vipaka, utjecaj na doshe, kvalitete/gune i utjecaj, prabhava, kombinacije hrane, ayurvedska klasifikacija hrane, satva, rajas i thamas u donosu na hranu i okolinu, priprema obroka, upotreba začina)
Modul 3. Ayurvedsko – nutricionističke radionice kuhanja: min 5 radionica je potrebno proći kako bi se završio tečaj
17:30 – 19:30, jednom mjesečno (utorkom)
- „Kukuruz – obična palenta na neobične načine“, 29.9. utorak
- „Jesen na tanjuru – jesenski plodovi za obnovu tkiva“, 13. 10. utorak
- „Imunitet počinje u kuhinji“ , 10.11. utorak
- „Božićni kolači bez pšeničnog glutena“, 8.12. utorak
- „Post – blagdanski detox – uklanjanje zatovora“, 26.1. utorak
- „Nutricionistički tanjur prema načelima Ayurvede“, 23.2. utorak
- „Proljetni detox organizma“, 16.3. utorak
- „Brza uravotežena jela za posao“, 13.4. utorak
- „Umaci bez rajčice“, 4.5. utorak
- „Sirovi deserti na izbalansiran način“, 8.6. utorak
– više pogledati Ayurvedsko nutricionističke radionice kuhanja
– za polaznike popust na radionice kuhanja izražen je dolje u paketima
Uvjeti: Modul 1. i 2. prolaze se u cijelosti, a modul 3. obavezno je pohađati 5 radionica za dobivanje certifikata/priznanja o završetku edukacije
Kome je namijenjen:
- Osobama koje želi produbiti vlastito znanje o prehrani, i profesionalcima koji žele obogatiti svoj rad s klijentima ili vlastiti posao
Nakon završenog tečaja polaznik s ispunjenim uvjetima dobiva certifikat o završavanju edukacije u neformalnom obrazovanju.
Cijena:
1970 kn + broj radionica kuhanja:
- 250 kn pojedinačna
- Paketi:
- 3 radionice = 230 kn x 3 = 690 kn, umjesto 750 kn
- 5 radionica = 210 kn x 5 = 1.050 kn, umjesto 1.250 kn
- 10 radionica = 190 kn x 10 = 1.900 kn, umjesto 2.500 kn
Voditelj: Irena Švenda – VIŠE O VODITELJICI
Radionice kuhanja:
- Irena Švenda – VIŠE O VODITELJICI
- Ivana Šimić – VIŠE O VODITELJICI
Prijavite se: adhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304