ghee-izvor-masnoca-prehrana-adhara-nutricionizam-ayurveda

Ghee – koristan izvor masnoća u prehrani

Ghee se u prošlosti mogao pronaći isključivo u brojnim indijskim domaćinstvima, dok danas postaje omiljeni sastojak u pripremi hrane. Ne postoji samo u ayurvedskim kuharicama, već ga danas preporučuju brojni nutricionisti zahvaljujući njegovim pozitivnim učincima na naše zdravlje, a kuhari ga koriste zbog mirisa, okusa i drugih svojstava kojima doprinosi u pripravljanju hrane.

Prema ayurvedi, ghee ne samo da je koristan za naše tijelo već je koristan i za stanje duha i uma. Ghee se izrađuje jednostavnim procesom zagrijavanja maslaca i uklanjanja soli, mliječne masti, proteina (kazeina i sirutke) te mliječnih ostataka (poput laktoze) iz maslaca. Zahvaljujući načinu dobivanja stekao je naziv pročišćeni maslac, a može se pronaći da ga nazivaju i čistim „uljem. Ima visoku točku dimljenja što omogućuje pripremu namirnica bez straha od nastanka slobodnih radikala koji mogu uzrokovati brojna oštećenja u našem organizmu.

Kada se prilikom pripreme hrane ghee topi poprima prekrasnu bistru žutu boju i ugodna je mirisa (koji neke asocira na kokice), a od mirisa i boje najvažniji je odličan okus kojim rezultira hrana pripremljena na ghee-u. Vrlo često pitanje je da li se ghee može čuvati izvan hladnjaka i odgovor je može jer kod njega ne dolazi do promjene kemijskog sastava ako se ne čuva na hladnom mjestu.

Ghee se smatra jako dobrim za zdravlje i ayurveda ga koristi u brojne medicinske svrhe. Ayurveda će njegovo djelovanje opisati da ima pozitivan utjecaj na sva tri kontitucijska tipa (vata, pitta, kapha), hladi yiryu i djeluje na vipaku, odnosno:

  • Poboljšava probavu odnosno sudjeluje u apsorpciji i metabolizmu brojnih nutrijenata
  • Poboljšava memoriju
  • Povećava fleksibilnost vezivnog tkiva
  • Sudjeluje u prijenosu aktivnih djelatnih tvari biljaka u tkiva

Opskrbljuje tijelo visokim koncentracijama esencijalnih nutrijenata:

  • bogat je konjugiranom linoleinskom masnom kiselinom koja ima kemoprotektivno djelovanje te sprječava nakupljanje naslaga na arterijama. Istraživači smatraju da se može koristiti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
  • bogat je maslačnom kiselinom – dobre bakterije u crijevima (probiotici) svojim metabolizmom iz vlakna dobivaju, kao jedan od produkata, maslačnu kiselinu. Prema istraživanjima, maslačna kiselina je mononezasićena masna kiselina koja smanjuje upalne procese i sudjeluje u obnavljaju mukoze u probavnom sustavu.
  • Istraživanja pokazuju da snižava kolesterol tako što povećava sekreciju žuči.

Osim u pripremi namirnica vrlo često ćete pronaći da je ghee baza za izradu biljnih pripravaka koji se koriste kod problema s kožom poput osipa i opeklina. Razlog je što pročišćava kožu i vraća joj sjaj, djeluje kao prirodno sredstvo koje koži daje adekvatnu vlažnost i smanjuje kožne problem (omogućuje brže zacjeljivanje ožiljaka i vodenih kozica).

Brojne druge zanimljivosti saznajte na 2. Danima ayurvede koji se održavaju od 3. – 14.07.2016., a prva aktivnost nam je predavanje dr. Rao pod nazivom „Ayurveda i nutricionizam – novi pogled na zdravlje“.