Kako jesti izvan kuće kada ste na regulaciji težine ili imate dijabetes tip 2?
Bilo da je večera u restoranu ili ručak na brzinu, možete uživati jedući s dijagnozom dijabetes tipa 2 ili ako imate problem s težinom. Ključno je da odaberete kvalitetna jela. To nije uvijek lako, jer mnoga jela koja niste sami pripravili su visoko kalorična te obiluju mastima i dodanim šećerima. Lakše se možete nositi sa svime time ako znate koja pitanja postaviti i tako napraviti pravi izbor. Objedovanje u isto vrijeme svaki dan održava razinu šećera u krvi stalnom. To je važno ako uzimate inzulin ili lijekove za dijabetes. Ako znate da ćete imati kasni ručak ili večeru, pojedite za međuobrok komad voća ili kruh, onda preskočite tu hranu za večeru, dakle podijelite obrok. Lako je popustiti iskušenju kada ste na ručku s prijateljima, pogotovo ako vaše odluke nisu ustrajne. Prije nego što idete, pogledajte ponudu restorana i odaberite jelo koje se uklapa s vašim planom prehrane. Također možete nazvati i pitati kako pripremaju obrok, dok će neki kuhari pripremiti obrok kakav vi tražite samo trebate pitati. Budite oprezni s ugljikohidratima. Vaše tijelo treba ugljikohidrate za energiju, ali previše odjednom može povisiti razinu šećera u krvi. Stručnjaci preporučuju 45 do 60 grama po obroku kao preporučenu količinu. Jela u mnogim restoranima sadrže puno više. Ustvari, jedan pečeni krumpir ili srednja porcija krumpira sadrži 60 grama. Pripaziti na svoju porciju te razmotriti ako ste u mogućnosti odabrati jela koja imaju manju količinu ugljikohidrata kao što su salata od špinata s piletinom s roštilja. Napravljeno na žaru, pari, pirjano ili pečeno obično ne sadrži puno dodanih masnoća i kalorija. Preskočite ona jela koja su pohana, kremasta, s koricom, hrskava i pržena. Pitajte kako je jelo pripravljeno ako nije jasno navedeno na jelovniku. Pazite na veličinu porcije.
Mnogi restorani vam poslužuju dovoljno za dva obroka u jednom posluživanju. Ako znate da je to slučaj, pitajte ako je moguće dobiti pola porcije ili možete tražiti da vam spakiraju za kući pa ćete pojesti kasnije kada opet ogladnite ili možete podijeliti svoj obrok s nekim. Neki restorani jela preliju umacima. To obično znači da sadrže više kalorija, natrija i masti nego što je potrebno. Pitajte da umak stave sa strane pa onda umačite svoju hranu vilicom prilikom uzimanja zalogaja. Ili još bolje prelijte vaše jelo s malo maslinovog ulja i sokom od limuna, imat će bolji okus. Neke zamjene mogu učiniti vaš obrok zdravijim. Umjesto pomfrija odaberite dvostruku porciju povrća kao što je salata, brokula ili rajčica. Nemojte se sramiti pitati za ono što želite. Osoblju restorana treba biti zadovoljstvo učiniti svoje klijente sretnima. Zaslađena pića imaju puno kalorija. Ako niste ljubitelj nezaslađenog čaja ili kave, popijte čašu mineralne vode s iscijeđenim limunom. Želite čašu vina, piva, ili koktel? U dogovoru s liječnikom, alkoholno piće je u redu popiti ako je prigoda. S desertima budite umjereni, nekoliko zalogaja je dovoljno da utažite želju. S velikim izborom jela, švedski stol može proći bez problema. Odaberite nekoliko jela. Napunite pola tanjura s povrćem, a zatim ostatak tanjura podijeliti između mesa ( odaberite bijelo meso peradi ako ste u prilici) i cjelovitih žitarica. Prosječna fast-food porcija hrane može sadržavati 1.000 ili više kalorija. Ali možete pronaći i nešto dijabetes friendly. Prvo provjerite nutritivni sadržaj hrane: sendvič od piletine na žaru često je prihvatljiva opcija jer ne sadrži puno kalorija. Pojedite ga sa salatom ili kriškom jabuke umjesto krumpirića. A da bi sve bilo pod kontrolom naručite malu porciju umjesto najveće.