cajna-mjesavina-prehlada-adhara-nutricionizam-ayurveda

Kako poboljšati imunitet prehranom?

 

Ove godine zima je dosta jaka pa shodno tomu trebamo pronaći način kako poboljšati svoj imunitet kako bismo se što lakše mogli boriti s vladajućim virusima koji nas vrlo lako mogu strpati u krevet i spriječiti nas u izvršavanju svakodnevnih obaveza. Kako bismo ih zaustavili trebamo ojačati svoj imunitet. Imunitet je sposobnost organizma da se odupre određenim infekcijama ili toksinima djelovanjem protutijela ili senzibiliziranih bijelih krvnih stanica. Naš imunološki sustav se pokušava izboriti s prirodnim i industrijskim otpadom i lošom kvalitetom hrane i voda koje uzrokuju bolesti. Imunološki sustav proizvodi T-stanice koje su prije svega “vojnici” našeg imunološkog sustava, a naša crijevna flora je sjedište koje šalje “vojsku” kako bi dom ostao zaštićen. Postoje načini kako poboljšati imunitet i pomoći organizmu u borbi protiv patogena. Kako poboljšati imunitet pročitajte u nastavku.

Praktički možete udvostručiti sposobnost vašeg imunološkog sustava u borbi protiv bolesti s načinom prehrane. Pokušajte jesti više lisnato povrće, voće i povrće općenito. Voće i povrće su puni antioksidanasa važnih za jačanje imuniteta. Dr. Joel Fuhrman vjeruje da se može ostati zdrav zauvijek, samo ako se adekvatno hranite. On smatra da bi trebali jesti samo namirnice koje su visoke nutritivne gustoće. On ovdje uključuje luk, grah i općenito puno povrća i voća. On sugerira da bi trebali temeljiti svoje obroke na hrani bogatoj fito nutrijentima.

Bez karotenoida i lisnatog povrća koje pomaže povećati crijevnu mikrofloru, vaš imunološki sustav postaje iscrpljen. Fuhrman kaže: ” Kvaliteta prehrane može se ocijeniti na bazi tri jednostavna kriterija. Razine mikronutrijenata (vitamini, minerali, fitokemikalije) po kaloriji. Količine makronutrijenata (masti, ugljikohidrata, proteina) kako bi se zadovoljile individualne potrebe, bez pretjeranih “praznih” kalorija koje mogu dovesti do debljanja ili ugrožavanja zdravlja. Izbjegavanje potencijalno toksičnih tvari (kao što su trans masne kiseline) i ograničen unos drugih potencijalno štetnih tvari (kao što je natrij). “

Konzumacija hrane koja je visoko na ORAC ( metoda za određivanje antioksidativne aktivnosti) karti također pomaže da poboljšate imunitet. To su namirnice koje se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, koji su jedan od glavnih razloga razvoja bolesti te narušavaju acido-baznu ravnotežu gdje tijelo vode u kiselo stanje, umjesto zadržavanja alkalnog stanja. Oni mogu prouzročiti promjene u našim stanicama te uzrokovati brže starenje i biti više skloni bolesti. Visoke ORAC vrijednosti imaju mnoge vrste bilja, kao što su klinčić, i origano. Također i cimet, kurkuma, szechuanski papar, i vanilija.

Prestanite jesti brzu hranu. Sporo apsorbirajuća hrana je bolja za vaš imunološki sustav. Kada jedete “brzu” hranu s niskim udijelom korisnih nutrijenata, vaš probavni sustav radi dodatno kako bi probavio nešto od čega vaše tijelo nema nikakvu korist. Sporo apsorbirajuća hrana bogata je vlaknima i proteinima.

Održite zdravu crijevnu floru – jedite manje rafiniranog šećera, jer on narušava crijevnu mikrofloru, bolje jedite fermentirane namirnice. Tamna čokolada također pomaže u stvaranju korisnih crijevnih bakterija. Lisnato povrće također može pomoći u očuvanju crijevne mikroflore. Uzimanje probiotika može pomoći zamijeniti ‘loše’ bakterije s ‘dobrim’ bakterijama.

Vaše tijelo se ne može boriti protiv slobodnih radikala ako je previše iscrpljeno. Dr. Fikrig i njegovi kolege s Yale-a su pokazali da naš ritam (spavanja i buđenja) zapravo upravlja našim imunitetom. Poremećaj spavanja znači ugrožen imunitet. Odspavajte barem sedam sati kvalitetnog sna. Jedite više gljiva, luka i sjemenki. Osim voća i povrća, gljive, luk i sjemenke imaju svoj imuno-stimulirajući učinak. Gljive imaju zadatak kao i u šumi, razgraditi štetne tvari koje ne bi trebale biti u našem organizmu. To je razlog zašto su mnoge gljive hvaljene kao super hrana u kineskoj medicini. Luk ima anti-mikrobno i anti-virusno djelovanje. Proklijale sjemenke su čak i bolje. Na primjer, proklijala brokula imaju 50 puta veću sposobnost u borbi protiv raka od samog zrelog ploda. Vježbanje je jedan od najvažnijih načina da održite dobar imunološki odgovor tijela. Ne morate pretjerivati. Intenzivno vježbanje zapravo može uzrokovati više stresa na tijelo i pritisak na imunološki sustav. Za jačanje imuniteta hodajte, trčite, plivajte ili se bavite nekom drugom aktivnosti na dnevnoj bazi.

Koristite biljke i dodatake prehrani umjesto cjepiva i lijekova. Postoje doslovno stotine biljaka koje pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbe s bolešću. To uključuje biljke kao što su na primjer čudesno drvo, maslinov list, astragalus, klinčić, origano, i još mnogo toga. S druge strane, cjepiva i lijekovi (posebice antibiotici) mogu umanjiti vaš prirodni imunološki odgovor i ubiti zdrave crijevne bakterije.

Također, svratite u naš Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu pokupiti čajnu mješavinu koja će pomoći vašem organizmu u borbi protiv vladajućih virusa ili ako ste već bolesni da se što prije vratite vašim svakodnevnim poslovima bez bespotrebnog kašlja i curenja nosa.

Još davno prije Hipokrat je izrekao svevremensku rečenicu koje bismo se svi trebali pridržavati, a ona glasi: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.”