menopauza

Kako spriječiti neželjene simptome i debljanje u menopauzi?

Kada kod žene nastupi razdoblje menopauze dolazi do značajnog pada razine estrogena koji dovode do raznih simptoma u 80% žena.

Najčešći simptomi uključuju navale vrućine (40%), noćno znojenje (17%), nesanicu (16%), suhoću rodnice (13%), poremećaje raspoloženja (12%) i dobitak na težini (12%). Simptomi variraju od žene do žene, pri čemu promjene uvelike mogu utjecati na kvalitetu života. Postoje dokazi da mnogi simptomi mogu biti svedeni na najmanju moguću mjeru uz pomoć promjena u prehrani i načinu života. Rizik od neprihvatljivog debljanje značajno se povećava u menopauzi. Do debljanja za vrijeme menopauze dolazi zbog pada brzine metabolizma za oko 10%. Zadržavajući aktivan način života i kontroliranje unosa kalorija bitno je u ovoj dobi kako bi se spriječilo debljanje. Nakupljanje kilograma nakon menopauze može dovesti do metaboličkih bolesti kao što je dijabetes tip 2 i kardiovaskularne bolesti. Postoje neki dokazi da trening s utezima može pomoći u prevenciji pretilosti jer pomaže očuvanju mišićne mase i ubrzava metabolizam. Prekomjerna težina također nosi i druge rizike tijekom menopauze, kao što su povećanje boli u zglobovima, povećan rizik od razvoja određenih vrsta raka, kao što su karcinom dojke i debelog crijeva, pojačanje valunga i noćnog znojenja. Debljanje u ovom periodu također može doprinijeti niskom samopoštovanju i lošem raspoloženju.

Gubitak koštane mase najveći je tijekom menopauze i traje do 10 godina nakon. Kod žena u menopauzi da ne bi došlo do osteoporoze, dnevna preporučena količina kalcija (u Velikoj Britaniji) je 700 mg, no Nacionalni društvo za osteoporozu ukazuje na to da oni koji već imaju osteoporozu bi trebali uzimati između 1000-1200mg kalcija dnevno. Tjelesna aktivnost poput vježbanja, hodanja, plesa i treninga s utezima, također će pomoći kod prevencije osteoporoze u menopauzi.

Tijekom menopauze dolazi do porasta slobodno cirkulirajućeg estrogena , zbog njegovog pada vezanog na globulin. Ovo povećava rizik od razvoja hormon osjetljivih karcinoma, naročito dojke.

Rizik od razvoja karcinoma mogu smanjiti neke jednostavne prehrambene smjernice kao što su izbjegavanje pretjeranog debljanja, jesti više kupusnjača, povećati unos vlakana, posebno netopljivih, jesti više plave ribe, ali manje mesa, držeći se prehrambenih preporuka za unos masnoće i dovoljan unos vitamina D.

Nedavno istraživanje pokazalo je da redovito vježbanje koje dovodi do osjećaja vrućine i znojenja se s vremenom smanjuje.

Jedna je studija pokazala da je gubitkom svakih 5kg viška došlo do poboljšanja kod 30% simptoma menopauze. Smanjenje unosa alkohola, začinjene hrane i kofeina također može pomoći. Prehrana bogata sojinim isoflavonima također može smanjiti toplinske valove – oko 20 mg izoflavon genisteina kao dodatka prehrani ima značajan utjecaj, ali ta ista količina također se može dobiti iz izvora hrane.

Ukupna razina kolesterola nakon menopauze raste, ali razina HDL kolesterola ima tendenciju pada.

To je dodatno pogoršano ako je došlo do porasta težine i smanjenja fizičke aktivnosti. Krvni tlak može porasti tijekom menopauze i kombinacija tih faktora, zajedno s padom razine estrogena može žene dovesti na isti rizik od srčanih bolesti kao što ga imaju i muškarci. Žene bi trebale naučiti kako sniziti LDL i povećati HDL kolesterol u menopauzi, a to bi uključivalo dovođenje težine pod kontrolu, smanjenje unosa zasićenih masnih kiselina (treba ih zamijeniti s polinezasićenima i mononezasićenim), biti više fizički aktivni, jesti više topljivih vlakana, kao što su vlakna koja nalazimo u zobi i prehrana bi trebala biti više mediteranski orijentirana. Također može pomoći unos namirnica na bazi soje kao što su sojino mlijeko i tofu.