fitness-mozak-adhara-centar-nutricionizam

Kako „vježbati“ mozak?

Može li rutina vježbanja održati mentalni „mišić“ u dobroj formi?

Gubitak memorije i svjesnog donošenja zaključaka je jedan od najčešćih strahova povezanih sa starenjem. Vjerojatno je to jedan od razloga širenja tržišta koje nudi fitness programe za mozak. „Fitness za mozak“ nije tipičan program vježbanja: uključuje mnoge aktivnosti i promjenu stila života da se spriječi gubitak normalne funkcije mozga.

 

Što trening uključuje?

  1. Fizičku aktivnost: vježbanje povećava aktivnost u dijelu mozga koji je odgovoran za memoriju i rast novih stanica mozga. Potrebna je intenzivna fizička aktivnost kako bi se ostvarili najbolji rezultati.
  2. Kognitivni trening: ova vježba uključuje vježbanje vještine razmišljanja, a većinom uključuje kompjutor ili video igrice koje vas tjeraju da izoštrite svoje reflekse i usmjerite svoju pažnju.
  3. Prehranu: bez adekvatne prehrane nema ni esencijalnih nutrijenata koji su potrebni za pravilno funkcioniranje organizma. Za poboljšanje memorije prihvatite principe mediteranske prehrane koja uključuje svakodnevno konzumiranje cjelovitih žitarica, voća i povrća, maslinovo ulje kao osnovni izvor masnoća u prehrani, zatim riba barem jednom tjedno, orašasti plodovi kao međuobrok. Istraživanja potvrđuju da gladovanje, ali i prejedanje nisu poželjni za tijelo i um. Zato održavajte poželjnu tjelesnu masu i radi mentalnog zdravlja.
  4. Bolji san: loš san može negativno utjecati na moždanu funkciju. Većinom se ovaj dio programa orijentira na rješavanje nuspojava lijekova, apneje ili učestalog mokrenja koji prekidaju san.
  5. Meditaciju: meditacija ili vježbe poput tai chia povećavaju tzv. kognitivne rezerve koje podrazumijevaju kapacitet mozga da se može prebacivati s različitih zadataka i reagirati u nepredvidljivim situacijama.