kokos-gubitak-kilograma-adhara-nutricionizam-ayurveda

Kokosovo ulje

Za uporne naslage oko struka!

Jednom kada osjetite da su vam hlače preuske i krenete na prehranu u kojoj izbacite svu „lošu“ hranu, započnete s vježbanjem, ali kilogrami su i dalje uporni i ne daju se dolje.

Milijuni ljudi bore se s abdominalnim masnim naslagama, a teško ih se riješiti čak i kada prihvatite „zdrave“ životne navike. Osim fizičkog izgleda, visceralno masno tkivo može dovesti do neželjenih zdravstvenih komplikacija poput dijabetesa tip 2 ili srčanih bolesti. Ako visceralno masno tkivo obloži unutarnje organe može dovesti do sistemske upale koja se može manifestirati kroničnom bolesti.

Ono što većina u takvoj situaciji radi je izbacivanje masnoća iz prehrane s mišlju da će tako smršaviti. Zanimljiva je činjenica da su Amerikanci reducirali unos zasićenih masnih kiselina za 10% u posljednjih 30 godina, a broj pretilih se udvostručio.

Jedenje hrane koja je bogata zasićenim masnim kiselinama poput punomasnog mlijeka, jaja, maslaca, sira i ne mora uzrokovati pretilost, visoki kolesterol i bolesti srca kako se isprva mislilo. Zanimljiva je studija provedena među Masai plemenom u Keniji, Eskimima na Arktiku i plemenima na otocima koji pripadaju Novom Zelandu i utvrđeno je da se njihova dijeta sastoji od 66% zasićenih masnoća, a ujedno imaju najniži rizik od srčanih bolesti. Zašto je kod njih obrnuta situacija?

Masne kiseline su važne za normalno funkcioniranje organizma. Omogućuju tijelu da apsorbira nutrijente poput vitamina A, D, E i K, osiguravaju energiju, potpomažu funkciju stanica, a važni su za zdravu kosu i kožu. Masti djeluje da apsorbiraju toksine kako bi se umanjio njihov štetan učinak u tijelu. U posljednjih nekoliko desetljeća zasićene masne stanice su dospjele na listu s negativnom reputacijom.

Zasićene masne kiseline pomažu zdravlje kože, optimalan san i imuno funkciju. Zadovoljavaju apetiti i daju osjećaj punoće. Zasićene masne kiseline pronađene u mesu stoke hranjenje ispašom, mliječnim proizvodima i avokadu, su korisne za naše zdravlje, a pokazalo se da odličan učinak ima i kokosov maslac. Kokosov maslac se izolira iz unutrašnjosti kokosovog oraha i 90 % čine zasićene masnoće.

U nekim kulturama koristi se stoljećima, pa čak i tisućljećima, a neki od pozitivnih učinaka na naše zdravlje su: promovira zdravlje srca, jača imuno sustav, osigurava energiju, održava zdravlje kože, pomaže u regulaciji šećera u krvi, te potpomaže gubitak kilograma.

U svom kemijskom sastavu najviše sadrži srednjelančane masne kiseline dok većina namirnica sadrži dugolančane masne kiseline. Srednjelančane masne kiseline se metaboliziraju na mnogo drugačiji način nego masne kiseline prisutne u biljnim uljima i rafiniranoj hrani.

Jedno istraživanje pokazuje da 1-2 žlice srednje lančanih masnih kiselina na dan povećava potrošnju energije za 120 kalorija. Kada kokosovo ulje dodamo u obrok održava nas duže sitima i na taj način i kasnije unosimo manje kalorija. Kada se srednje lančane masne kiseline metaboliziraju u jetri nastaju ketonska tijela za koja se pokazalo da imaju snažan efekt smanjenja apetita.

Zanimljivo istraživanje, ali ipak ne zaboravite da i dalje 1 g masnoća sadrži 9 kcal. Možete kombinirati izvore, ali budite oprezni s količinom.