Okusi (Rasa) prema Ayurvedi

Prema Ayurvedi postoji 6 okusa: slatko (Madhura rasa), kiselo (Amla rasa), slano (Lavana rasa), papreno (Katu rasa), gorko (Tikta rasa) i trpko ( Kashaaya rasa). U prehrani bi svi okusi trebali biti zastupljeni, ali bez ponavljanja i jednoličnosti. U daljnjem tekstu biti će posebno objašnjeni svaki okus.

SLATKO (Madhura rasa)

Okus slatkog će povećati Kapha kvalitete kao što je smirenost, hladnoća i tjelesna energija. Slatka hrana ima učinak poput diruetika i pokreće rad crijeva. Stoga, kod osjećaja uznemirenosti slatko će djelovati suprotno. Pritom treba biti oprezan, jer višak šećera dovodi do emocionalne ovisnosti i povećanog apetita. Kod Kaphe će izazvati letargiju. Ono što su ostale posljedice pretjerane konzumacije slatkih namirnica su: poremećaji dišnih puteva, guša, oticanje limfnih čvorova, dijabetes, poremećaj crijevne mikroflore…. U tom slučaju treba smanjiti ili u potpunosti izbjegavati slatku hranu u koju spada: riža, bijeli šećer, mlijeko, med, nerafinirani smeđi šećer, osušene mahunarke, jaja, marelice, mango, banane.

KISELO (Amla rasa)

Kiseo okus stimulira apetit i potiče vjetrove. Pretjerivanje sa kiselim namirnicama može povećati osjećaj žeđi, peckanje u grlu i grudima, iako takve namirnice djeluju osvježavajuće. Ostali simptomi prevelike konzumacije kiselih namirnica su vrtoglavica, problemi s vidom, anemija i krvarenje. S druge strane, ovaj okus pospješuje dosjetljivost i britak intelekt. Limuni, rajčice i agrumi primjer su kiselih namirnica.

SLANO (Lavana rasa)

Sol potiče lučenje želučanih sokova, povećava Pittu i Kaphu, ali kod prevelikog unosa dovodi do neutaživog apetita. Također, dovodi do pretilosti jer se sol veže s masnoćama. Ostali negativni ishodi su sijeđenje kose i njezino opadanje, prijevremene bore, kožne bolesti, želučane smetnje, impotencija. Salamura i papad (indijski čips) su primjer slanih namirnica.

PAPRENO (Katu rasu)

Žeđ, žareći osjećaj i vrtoglavica  uzrok su paprenog okusa, kao i izlučivanje znoja, suza, sline, pljuvački, dok krv slobodno protječe. To bi značilo da potiče probavu i pomaže u čišćenju tijela. Đumbir, luk, papar, češnjak, feferoni primjer su namirnica paprenog okusa.

GORKO (Tikta rasa)

Gorak okus ubrzava probavu, ali i potiče žudnju za nekim drugim okusom. Kurkuma, začini, špinat, piskavica i gorka tikvica će imati blagotvorni učinak kod pojave upala, svraba, vrućice i taloženja toksina. Međutim, ukoliko se u prevelikoj količini konzumiraju gorke namirnice, dovesti će do gubitka apetita i gubitka težine, glavobolje i vrtoglavice, razdražljivosti, te suhoće kože i usta.

TRPKO (Kashaaya rasa

Trpki okus steže i rashlađuje, te zaustavlja lučenje znoja i suza. Stvara suhoću usne šupljine, uzrokuje nadutost i zatvor, a može i izazvati skvrčenost tijela. Trpki okus dominira kod leće, kupusa, kelja, čaja i brokule.

Što se tiče kombinacije okusa, kisele namirnice se ne bi trebale unositi sa slanim, paprenim, gorkim i trpkim okusima. Treba izbjegavati i kombinaciju gorkog i trpkog okusa, te slatkog okusa sa slanim, kiselim, trpkim i gorkim. Slane stvari treba izbjegavati u kombinaciji sa žestokim, gorkim i trpkim okusima.