pulsna dija

Postavljanje dijagnoze prema Ayurvedi

Da bismo mogli pričati o ayurvedskom načinu postavljanja dijagnoze, najprije treba reći što je ayurveda. Ayurveda je, najkraće rečeno, znanost o životu. Fokus je na unapređenju zdravlja, prevenciji bolesti i postizanju dugovječnosti. Ayurveda se temelji na 5 osnovnih elemenata: zrak, prostor, zemlja, vatra i voda. Ti elementi svojom kombinacijom tvore sile koje upravljaju tijelom, poznate kao Doshe (Vaata, Pitta i Kapha). One imaju utjecaj na tkiva, tj. Dhaatu. Produkti različitih tjelesnih funkcija, Malas, čine suvišne tjelesne izlučevine. Ne ulazeći detaljnije u objašnjenje prethodnih pojmova, u daljnjem tekstu biti će riječ o postavljanju dijagnoza prema ayurvedi.

PRIJE PREGLEDA

Prvi korak sastoji se od pregleda povijesti bolesti. Potrebno je navesti sve pojedinosti o simptomima: kada i gdje su se pojavili, kako ih se do sad tretiralo (lijekovi i sl.). Zatim se navode sve dosadašnje operacije (ukoliko postoje), uzimanje lijekova, tj. povijest bolesti. Pritom ayurveda ide korak dalje uzimajući u obzir sljedeće čimbenike: obitelj, bračno stanje, prehrana, pušenje i alkohol, društveni život i psihičko stanje, financijske prilike, zanimanje itd. Naime, prema ayurvedi duh i tijelo su neodvojivi.

PREGLED

Sam pregled sastoji se od 2 koraka. Prvi ili opći pregled (Ashata vidha pariksha) obuhvaća: mjerenje pulsa, preglede opipom i perkusijom, tjelesne kretnje, pregled jezika, urina i stolice, konstitucija, razgovor. Drugi ili sistematski pregled se odnosi na tjelesne sustave: probavni, živčani, reproduktivni, krvožilni, urinarni, mišićno-skeletni, dišni sustav, uključujući kosu, kožu i oči. Od svih navedenih, pretpostavlja se da je pulsna dijagnoza najmanje poznata, stoga će ona biti detaljnije objašnjenja.

PULSNA DIJAGNOZA (NAADI PARIKSHA)

Sve aktivnosti unutar tijela koje omogućuju život mogu se osjetiti dodirom, tj. pulsom (Naadi). Puls se odnosi na bubanje koje nastaje uslijed rada srca koje pumpa krv kroz arterije. Ayurvedski liječnik će samim provjerom pulsa znati koja pitanja treba postaviti i na koje bolesti i poremećaje se treba usmjeriti. Suvremena medicina govori o tome kako puls predstavlja broj otkucaja i tlak srca, baš kao i njegov ritam, volumen i osobine.

Broj otkucaja srca između 65 -85  (kod djece i starijih osoba može biti veći) i 100-110 u minuti smatra se normalnim. Naravno, broj otkucaja je veći nakon tjelesne aktivnosti, ali upravo redoviti vježbači imaju sporiji puls, što ukazuje na bolju učinkovitost srčanog mišića. Puls je brži i kod stresa zbog otpuštanja adrenalina u krvotok, kod uzbuđenja ili nekih drugih emocija.

Ne treba pogrešno shvatiti da niži puls automatski znači i bolje zdravlje. Doživljaj pozitivnih emocija i fizička aktivnost su iznimka u dobrom slučaju. Međutim, nenormalno spori puls mogu izazvati sljedeći faktori: lijekovi (digitalis, beta-blokatori…), hipotireoza (problemi sa štitnjačom) i blokade srca.

S druge strane, nenormalno ubrzan puls može biti trenutan zbog, primjerice, uzimanja čaja, kave, gaziranih pića s visokim udjelom teina i kofeina. U slučaju takvih pića valja biti umjeren. Nadalje, anemija je idući uzrok brzog pulsa zbog smanjenje količine kisika u krvi. Slijedi hipertireoza (neaktivna štitnjača), srčane bolesti (vrtoglavice, osjećaj obamrlosti u udovima, osjećaj slabosti), niska razina šećera u krvi (dijabetičari, preskakanje obroka), groznica, menopauza (vrućina, lupanje srca), šok, plućne bolesti (krvni ugrušci, upala pluća), te poremećaji u radu jetre i bubrega.

Sada možemo vidjeti kako puls itekako govori o brojnim poremećajima i stanju organizma. Prema ayurvedi svaka stanica odašilje prema srcu svoj vlastiti signal. Srce je ključna točka u tijelu za komunikaciju s ostalim organima, jer samo ono neprestano pumpa krv donoseći kisik i hranjive tvari svakoj stanici, a zauzvrat svaka stanica šalje prema srcu povratnu informaciju. Stoga, ayurvedski liječnik ne ispituje samo trenutno stanje, već može na temelju pulsa dati i prognozu.

Ukoliko želite sami provjeriti vlastiti puls, trebate učiniti sljedeće: lagano savinuti desnu ruku i zapešće; potražite kvržicu na vanjskoj strani kosti zapešća (u korijenu palca). Poredajte prva 3 prsta i pritisnite. Otkucaji se trebaju osjetiti ispod sva 3 prsta. Potom treba lagano popuštati pritisak i uočiti promijene u pulsu. Kažiprst se odnosi na Vaatu, srednji prst na Pittu, a prstenjak na Kaphu. Pod kojim prstom se osjeti naglo gibanje, ta Dosha prevladava. Pregled je najbolje obaviti 3 puta u kratkim razmacima i u jutarnjim satima.

Svaka Dosha ima svoj opis pulsa. Važno je napomenuti da se Doshe cijelo vrijeme mijenjaju uslijed starenja, promijene vremena i godišnjih doba. Najbolju procijenu Doshe, dijagnozu i prognozu ipak može dati ayurvedski liječnik.