adhara-najava-pulsna-dijagnoza

Pulsna dijagnoza u ayurvedskoj medicini

„Nadi pareeksha“ u ayurvedskoj medicini, a kod nas znano pod nazivom pulsna dijagnoza. U ayurvedskoj praksi, pulsnom dijagnozom otkrivaju se vata, pitta ili kapha poremećaji, a izvodi se, kako i samo ime govori, mjerenjem pulsa.

Pulsna dijagnoza je stara tehnika otkrivanja neravnoteže dosha u organizmu. U modernoj medicini smatra se jednostavnom metodom za detektiranje broja otkucaja srca u jednoj minuti. Osim samog broja i ritma otkucaja, puls može detektirati volumen krvi koji protječe, odnosno da li je protok slab ili jak.

Kako se izvodi pulsna dijagnoza?

Pulsna dijagnoza izvodi se pomoću tri prsta: kažiprst, srednji prst i prstenjak.

  • Ako kažiprst osjeti jaki puls to detektira snažnu vatu. U tom slučaju puls je nepravilan i njegov ritam uspoređuje se s kretanjem zmije.
  • Srednji prst detektira pitta doshu. Ako osoba pati od neravnoteže pitta doshe tada će puls koji osjeti srednji prst biti jak i može se osjetiti da skače poput žabe.
  • Ako puls na prstenjaku nije primjetan to indicira na kapha doshu i opisuje se kao puls koji posjeća na plutanje labuda.

Postoji razlika s obzirom na spol. Kod žena će se poremećaji bolje detektirati na lijevoj ruci, a kod muškaraca na desnoj ruci. Ako je puls od 80 – 90 otkucaja u minuti to indicira vata doshu, od 70 – 80 pitta doshu, a od 60 – 70 kapha doshu. Nepravilnosti u pulsu omogućuju identifikaciju neravnoteže dosha u organizmu i smatra se odličnom metodom u ayurvedskoj dijagnozi.

Upravo su navedene tri doshe, vata, pitta i kapha, u središtu ayurvedske medicine i praktičara koji su učeni i sposobni izvoditi pulsnu dijagnozu i otkriti neravnotežu dosha u organizmu. Posljedica neravnoteže dosha je bolest.

Rani simptomi koji ukazuju na pomak ravnoteže su već odlični znakovi koji ukazuju da je potrebna određena reakcija kako bi se spriječio razvoj bolesti. Optimalnim se smatra izvođenje pulsne dijagnoze rano ujutro na prazan želudac. S obzirom na način života i nemogućnost da se uvijek izvede ujutro, može se provesti i u kasnijim satima, ali u tom slučaju prije dijagnoze izbjegavajte kavu i alkoholna pića te intenzivnu tjelesnu aktivnost.

Pulsnu dijagnozu možete provesti kod dr. Rao, ayurvedske liječnice s dugogodišnjom praksom u sklopu manifestacije 2. DANI AYURVEDE U ZAGREBU, koji će se održavati od 3. – 14.07.2016.

Više o manifestaciji pročitajte OVDJE.

Prijave su u tijeku!