weight

Što je pretilost i što je uzrokuje?

Ako ste otvorili ovaj članak, vrlo vjerojatno se borite sa viškom kilograma ili pretilošću. Ali i čestitamo, jer ste istog problema svjesni i želite dovesti svoje zdravlje i tijelo u ravnotežu. Važno je razumjeti što je uopće pretilost, kako se kategorizira, što je uzrokuje, kako se uhvatiti u koštac sa tim zdrastvenim problemom itd.

PRETILOST

Pretilost je bolest 21. stoljeća, a svoje globalne razmjere zaprimila je i prije, pojavom fast food koncepta, prehrambene industrije koja proizvodi gotovu i polu-gotovu hranu najčešće krcatu šećerom, solju, aditivima i bojilima, a siromašnu mirko i makro nutrijentima koji su esencijalni za naš organizam. Život je postao praktičan i brz na više razina: kako je perilica napravila revoluciju u kućanskim poslovima, tako je “hrana s nogu” to napravila na području zdravlja, ali nažalost, u negativnom smjeru. No, ne možemo za sve kriviti prehrambenu industriju, jer je ključ uvijek u našim rukama. Samo mi sami možemo donijeti neke odluke i poraditi na sebi i svojem zdravlju. Jednom kada se naruši zdravlje i nakupe se kilogrami, vrlo često smo zbunjeni od kuda početi, koga slušati (internet je pun dezinformacija!) i najvažnije, kako se motivirati. Stoga krenimo korak po korak. Prvo treba odrediti trenutno stanje organizma i ITM (indeks tjelesne mase). ITM izračunamo tako da u omjer stavimo našu težinu i visinu u cm kvadratnim. Primjerice, osoba teška 60 kg i visoka 165 cm ima indeks tjelesne mase koji iznosi 22. Ukoliko je ITM između 18.5 i 24.9, vaša težina je zdrava i normalna. Indeks u rasponu od 25 do 29.9 se odnosi na povećanu tjelesnu težinu,a od 30 na dalje se kategorizira kao pretilost. Indeks tjelesne mase vrijedi za sve osobe koje su fizički slabo aktivne, dok kod sportaša nije mjerodavan pokazatelj. Naime, ista količina mišićnog tkvia je teža u odnosu na masno tkivo. Osim ITM-a, mjerimo i struk. Kod žena je poželjno da opseg struka ne prelazi više od 88 cm, a kod muškaraca 102 cm. Međutim, u obzir treba uzeti dob, spol i visinu, tako da se radi o grubim procjenama.

UZROCI PRETILOSTI

Osim dostupnosti proizvoda prehrambene industrije koji su dostupni na svakom koraku, uzroci pretilosti su mnogo kompleksniji. Krenimo od najučestalijeg “krivca” kada se nekoga pita zašto ima višak kilograma, a to su geni. Naši geni će odrediti na kojim dijelovima tijela će se mast najviše nakupljati i kojom će to brzinom biti. Primjerice, dva su najznačajnija tjelesna oblika: jabuka i kruška. Osobe s oblikom jabuke će nakupljati masno tkivo u području trbuha, dok će bokovi i noge biti tanje. Kod kruške, masno tkivo se pretežito nakuplja na stražnjici i bedrima, dok je struk tanji. Pritom su žene najčešće tip kruške, a muškarci tip jabuke. Važno je naglasiti da dolaskom menopauze žene koje su bile tip kruške, postaju sada tip jabuke. To se događa uslijed hormonalnih promjena u tijelu, i baš zbog tog masnog tkiva oko struka treba još više razmotriti zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Masno tkivo oko struka je najopasnije za zdravlje, stoga svi koji su tip jabuke imaju veći rizik od kardiovaskularnih i srčanih oboljenja.

Iduća dva uzroka su najvažniji i najčešći, a to su prehrana i fizička aktivnost. Puno je lakše ujutro obići pekaru nego pripremiti doručak kod kuće; kebab za ručak na poslu, pizza za večeru, pa kupljena čokoladica dok ste kupovali tramvajsku kartu na kiosku. Sve su to ustaljene navike koje treba početi mijenjati. Međutim, ne morate otići u fast food da biste pojeli nešto kalorično. Važno je obratiti pažnju na pripremu hrane kod kuće. Koliko ulja dodajete salati ili pečenju, koliko soli, potom vrhnje za kuhanje, pržena piletina, umaci itd. Okusni pupoljci su sretniji nego ikada, ali čim hrana napusti naša usta i spusti se niz grlo, naše tijelo čeka naporan posao. Zamislite gušteraču, jetru i želudac koji moraju na adekvatan način probaviti takvu hranu da bi vaše tijelo funkcioniralo i da biste bili živi. Održati stabilnu razinu glukoze u krvi za naš tjelesni sustav postaje noćna mora i mučenje. I tako iz dana u dan dok nam naše tijelo konačno ne želi udovoljiti i upozori nas visokim tlakom, povećanim trigliceridima, konstantnim umorom, žgaravicom… Dobra vijest je da ima još vremena vratiti tijelo u ravnotežu i nagraditi ga blagom i prirodnom prehranom. Ljudi često zanemaruju brojne simptome preopterećenosti organizma smatrajući ih normalnima samo zato što su široko rašireni. Glavobolja, bol u želucu, učestale prehlade, malaksalost; naše tijelo nam poručuje da usporimo, pobrinemo se najprije za sebe. Jer tek kad vratimo naše zdravlje moći ćemo biti koncentriraniji na poslu ili u školi, imati ćemo više elana i životne energije, prestati ćemo biti ravnodušni, zračit ćete pozitivnošću i time privući ljepše stvari u svoj život. Ne zaboravite, “ono si što jedeš”. To najbolje možete saznati kad obratite pažnju kako se osjećate iz dana u dan i koliko energije imate.

Nadalje, fizička aktivnost je zapostavljenija nego ikada prije. Navikli smo na komfor automobila, tramvaja koji stane ispred zgrade, na lift koji nas prebaci na peti kat. Koliko se samo uspušemo ako treba prijeći određeni broj stepenica? Naša pluća nisu aktivna kako treba što rezultira manjom kisika u našem tijelu, a time i većim umorom i slabijom koncentracijom. Kao što vidimo, sve je povezano i pretvara se u začarani krug. Kada netko kaže da nije nadaren za sport, podcijenio se. Ljudi su svojom konstrukcijom predodređeni za kretanje i svatko može odabrati oblik fizičke aktivnosti koje će se moći duže vrijeme pridržavati. Početni koraci su najteži, ali dajte si priliku i vremena da vam nešto postane navika. Nakon toga će vam se toliko podvući pod kožu da će nove navike biti nešto poput pranja zubi ujutro i navečer.

Od ostalih uzroka tu su zdrastveni problemi. Endokrinološki i metabolički čimbenici mogu biti potencijalni uzroci, primjerice, poremećaji rada štitnjače, Cushingov sindrom i drugi. No, bolesti su često posljedica nezdravog načina života, a time i viška kilograma. Tko smo opet na početku i u kotaču u kojem se samo vrtimo. Jednom kada uspostavite kontrolu nad svojim zdravljem, shvaćajuči da vi upravljate hranom, a ne ona vama, osjetiti ćete veliko oslobođenje. Započnite već danas uz pomoć Adhara tima!

U našem se centru možete predbilježiti za mjesečne programe mršavljenja koji se temelje na individualnom i holističkom pristupu. Posebno tokom rujnaskih dana vitke linije možete ostvariti popust od 20%. Osim toga, uključuju znanja iz ayurvede, nutricionizma, fitoterapije i yoga terapije, izradu jelovnika i prehrambenih smjernica i još mnogo toga. Više na: http://adhara.hr/portfolio/mjesecni-programi-mrsavljenja/