detoks

Kako vratiti energiju proljetnom detoksikacijom?

Kad nježni proljetni povjetarac početi puhati, to je ujedno i vrijeme za proljetno čišćenje  ne samo za kuću, već i za tijelo.

Toksini se nakupljaju tijekom cijele godine, zbog nepravilne probave i visoke razine stresa. Da ne spominjemo kemikalije u zraku koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo. Prema ayurvedi, konstantna toksičnost u porastu  na kraju se može manifestirati kao zdravstveni poremećaj. Što smo stariji to tjelesni mehanizmi za otklanjanje nečistoća (ama je pojam za toksine; ayurveda) su manje učinkoviti, zbog čega je detoksikacija svake sezone vrlo važna. To je posebno važno u mjesecu ožujku. Zašto? Kad dođu toplije proljetne temperature, nečistoće unutar vašeg tijela se počinju topiti zatim zakrče mikrocirkulacijske kanale (shrotas- u ayurvedi) koji nose hranjive tvari do stanica i kupe otpad od stanica. Kada su ti važni kanali začepljeni, to može stvoriti osjećaj umora, tromosti i otrovanosti. Evo kompletan plan za detoksikaciju kod kuće pomoću prehrane i promjene  životnih navika. Toksini se izlučuju iz tijela kroz prirodne eliminacijske sustave kože, mokraće i crijeva. Tijekom zimskih mjeseci svi smo navikli jesti težu hranu i pohraniti više masti da se možemo lakše boriti protiv hladnoće. Nažalost, teška hrana dovodi do nakupljanja probavnih nečistoća (ama). Prvi korak je da toksini otpuste tako što ćete jesti  lakšu hranu. To će pomoći vašem probavnom sustavu izlučiti toksine koji stvaraju osjećaj težine. Jedite toplu, laganiju i kuhanu hranu kao što su juhe. Više konzumirajte lako probavljivo voća, povrće i žitarice. Predlažemo kuhane suhe šljive, smokve, jabuke, kruške, ananas. Detoksikaciju pospješuje kuhano povrće, lisnato povrće, prokulica i kupusnjače kao što su kupus, brokula i cvjetača. Vezano uz žitarice treba preporučuje jesti rižu, proso, kvinoju, ječam, amarant i kanji (rižina voda dobivena kuhanjem vode i riže u omjeru 8:1).Koristite začine kao što su kurkuma, kumin, korijander, komorač, crni papar i svježi đumbir, te domaće mediteranske začine. Jedite svježu, organsku hranu. Izbjegavajte konzerviranu, smrznutu, zapakiranu  ili procesiranu hranu koju je teško probaviti i doprinosi nakupljanju toksina. Ne konzumirajte crveno meso, prženu hranu, masnu hranu, kruh s kvascem, slatke deserte, kekse i mliječne proizvode kao što su sir i jogurt.  Pijte osam čaša vode dnevno. Topla voda osobito pomaže rastopiti toksine i olakšava njihovo izlučivanje iz tijela. Ako ste gladni između obroka, popijte kuhano mlijeko s malo kardamona. Za one koji su intolerantni ili alergični na kravlje mlijeko preporuča se zobeno, rižino ili bademovo mlijeko. Nakon svakog obroka dobro popiti lassi (napitak s vodom i jogurtom u omjeru 3:1 pomiješan s prstohvatom  kima i soli), koji će potaknuti vašu probavu. Izbjegavajte hladnu hranu i hladne napitke koji dodatno pomažu nakupljanju toksina. Vrlo je važno dovoljno spavati. Spavajte najmanje osam sati dnevno,idite na spavanje prije 10:00 sati i ustanite prije 6:00 sati. No, izbjegavajte spavanje tijekom dana koje dovodi do začepljenja kanala i sprječava izlučivanje toksina. Izbjegavajte prevelike napore ili timske sportove, ali i zadržite svoje tijelo u pokretu s blagim vježbama poput yoge i hodanja pola sata dnevno. Priuštite si svakodnevnu mini-masažu (Abhyanga), pomoću toplog ulja. Pripremite toplu kupku nakon masaže kako bi toksini mogli otići u probavni sustav iz kojeg se lako mogu izlučiti. Jedite najveći obrok u podne kada probava najjače radi. Napravite za doručak lagani obrok, kao što su pirjane jabuke, a jedite juhu ili neku drugu laganu hranu za večeru. Rasporedite svoje obroke u isto vrijeme svaki dan, zato što vaš probavni sustav funkcionira učinkovitije kada ima neki red.