zacini-kolaci-adhara-nutricionizam-ayurveda

Začini za ukusne kolačiće

Za uporne naslage oko struka!

Priprema kolača za Božić za mnoge je nezaobilazan događaj. Koje začine koristiti kako biste poboljšali njihov okus, a bez pretjerivanja u dodavanju šećera?

  1. Vanilija

Vanilija je uz šafran najskuplja mirodija i mnogo se koristi kod izrade kolača, nekih vrsta peciva, čokolade, pa i u proizvodnji likera. Vanilija se u slastičarstvu koristi kao mahuna – koja se nariba po slasticama zbog arome ili se dodaje u kreme i biskvite.

Vanilija se prvenstveno koristi zbog arome, a utvrđeno je i da osobe s raznim zdravstvenim problemima bez ikakvih komplikacija prihvaćaju njezin okus i miris, Za vaniliju se kaže da: ima općenito stimulativna svojstva.

  1. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić bogat je aromatičnim uljima, mineralima (bakar, kalij, kalcij, mangan, željezo, cink, magnezij), vitaminima B skupine te snažnim antioksidansima – flavonoidima. Podjednako dobro uklapa se u slana i slatka jela, pa se njime mogu začiniti meso, juhe, umaci, kuhano voće, medenjaci i druge slastice. Najbolje je dodati ga tek potkraj kuhanja jer toplina oslabljuje njegovu aromu. Kao maksimalan dnevni unos ovog začina preporučuje se najviše tri grama. Naime, muškatni oraščić ljekovit je samo u malim dozama. U većim količinama može izazvati prekomjerno znojenje, anksioznost, ubrzan rad srca, a u prekomjernim količinama izaziva halucinacije i grčeve te je opasan po život.

  1. Cimet

Cimet se uobičajeno koristi u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome, a posebno je široka njegova primjena u proizvodnji čokolada i likera. Cimet se osim za pripremu deserta i slastica (ili kuhanog vina u zimskim mjesecima) primjenjuje i u medicinske svrhe. Iako postoje četiri vrste cimeta, najpopularnije su cejlonski cimet i kasija cimet. Cejlonski cimet dolazi u obliku štapića, a često ga se naziva pravim cimetom. Ima nježniju aromu te se najčešće koristi kao začin u kompotima, napitcima i slatkim jelima. Kasija cimet dolazi u mljevenom obliku i ima nešto intenzivniji i pikantniji okus, a najčešće se koristi za umake i posebna jela.

Djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti te prisutnost tanina opravdava njegovu uporabu kao sredstva protiv dijareje. Stimulira probavu i cirkulaciju te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita.