Zasto-vlakna-uvrstiti-u-prehranu-adhara-ayurveda-nutricionizam

Zašto vlakna uvrstiti u prehranu?

Prehrambena vlakna definiramo kao dijelove biljaka koji su neprobavljivi i ne apsorbiraju se u tankom crijevu čovjeka, a u debelom se crijevu djelomično ili potpuno razgrađuju djelovanjem crijevne mikroflore. Dijele se na vlakna koja su topiva u vodi (gume, pektini, sluzi) te se u crijevima fermentiraju u plinove i kao produkti nastaju spojevi koji mogu djelovati kao prebiotici, te vlakna (celuloza, hemiceluloza, inulin) koja se u vodi ne otapaju već vodu apsorbiraju i prolaze kroz probavni sustav i tako olakšavaju pražnjenje crijeva.
Nedostatak vlakana u prehrani može uzrokovati dugoročnu štetu jer su sastojci hrane koji osiguravaju veliki broj funkcija u organizmu.

  • vlakna štite srce: istraživanja su pokazala da dodatak 10 g vlakana više/dan smanjuje rizik od srčanog udara za 29%.
  • vlakna jačaju naš imuno sustav na način da prijateljske bakterije u našim crijevima fermentiraju vlakna koja prolaze kroz intestinalni sustav i na taj način djeluju kao prebiotici i preveniraju intestinalne bolesti. Konzumacija vlakana rezultira proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina pomoću crijevnih bakterija što pomaže u reduciranju upala i prevenciji poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva, Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
  • pomažu nam u održavanju težine jer hrana koja sadrži više vlakana nas dulje drži sitima i zadovoljnima.
  • vlakna na sebe vežu toksine i izbacuju ih iz organizma.
  • tijekom kontrole lipida u krvi poželjno je da HDL kolesterol bude viši, a LDL kolesterol niži. Ako LDL raste tijekom određenog perioda povećajte unos vlakana jer upravo ona sudjeluju u procesu smanjenja serumskog kolesterola.

Kako provjeriti unosimo li dovoljno vlakana?
Prvi znak je težina jer ako kontinuirano raste znak je da u prehrani nemamo dovoljno namirnica koja osiguravaju vlakna, a ona nam daju osjećaj sitosti. Ako tijekom dana često osjećate glad, osjećate se umorno ili ste promjenjiva raspoloženja, to je znak da imate velike promjene u nivou šećera u krvi. Vlakna su ključni nutrijent koji će stabilizirati šećer u krvi i inzulin te odgoditi apsorpciju šećera iz crijeva.
Zato je pravo vrijeme da se opskrbite voćem, povrćem, sjemenkama, orašastim plodovima i leguminozama.