AYURVEDSKE TERAPIJE NA TIJELU

TERAPIJSKE MASAŽE:

 

Ayurvedske masaže  predstavljaju niz drevnih  ručnih terapija koje se temelje na  tradicionalnoj indijskoj medicini Ayurvedi.  Ayurvedske terapijske masaže imaju za cilj izbaciti toksine iz tijela , te duboko pročistiti um, tijelo  i emocije.

Nakon uvodnih konzultacijja sa ayurvedskim terapeutom određuje se vrsta  i učestalost primjene tretmana.

Tretmani u ayurvedi  se mogu primjenjivati na dva načina:

Jednokratni, pojedinačni tretmani potiču revitalizaciju  cijelog tijela, te  vraćaju tijelo, um i doše  u ravnotežu. Ovdje je detaljan pregled popularnih ayurvedskih terapija koje svatko može odabrati za opuštanje  I održavanje dobrog zdravlja.

 

 

 

 ABHYANGAM (abyanga)

Abhyanga je jedna od najstarijih tehnika masaža na svijetu. Tretman se radi toplim uljima posebnom tehnikom koja koristi kombinaciju presure specifičnih točaka, limfnu drenažu  i duge pokrete  kojima se revitalizira cijeli organizam, te se klijenta u vrlo kratkom vremenu dovodi do stanja ravnoteže i unutarnjeg mira.
Abhyanga dubinski opušta sve mišiće i stimulira rad unutarnjih organa. Pospješuje se probavni sustav, cirkulacija i rad limfnog sustava  pri čemu se tijelo potiče na oslobađanje od toksina.  Tretmanom se uspješno otklanja umor, obnavlja energija, te potiče rad imunološkog sustava.  Abhyanga također podmazuje zglobove, hrani i omekšava kožu,  pri čemu se koži vraća tonus, mekoća i sjaj.

 

PADABHYANGAM (MASAŽA STOPALA)

Padabhyanga ili masaža stopala se u ayurvedi smatra majkom svih terapija. “Pada” na sanskrtu znači “stopalo”, a “Abhyanga” – znači koristiti ljekovita ulja.

Padabhyanga njeguje stopala, te ih jača i vraća im stabilnost. Osim toga ima i brojne prednosti za cijelo tijelo. Poboljšava cirkulaciju, uklanja napetost mišića, ligamenata i žila stopala, te prevenira pojavu išijasa.

Masažom se također stimuliraju marma točke (vitalne točake u tijelu) pri čemu se  umiruje živčani sustav, otklanja umor, te napetost u stopalu. Aktivira se imunološki sustav, poboljšava sposobnost sluha, pospješuje san, smanjuje stres i tjeskoba, te uravnotežuju doše. Tretman također pomaže kod sindroma nemirnih nogu, ublažava dijabetičku neuropatiju, liječi glavobolju, aktivira metabolizam, smanjuje edeme, ublažava hipertenziju, te sprečava pojavu degenerativnih oboljenja stopala.

Kaže se da masaža stopala oslobađa sve blokade koje zadržavaju energiju, koja bi inače trebala slobodno teći po tijelu.

 

SHIROABHYANGAM (MASAŽA GLAVE)

Indijska masaža glave je duboko opuštajuća masaža toplim uljima kojima se otklanja mišićna napetost u glavi, vratu i gornjem dijelu leđa i ramena. S obzirom da se u predjelu glave nalaze brojne marma točke i energetski centri, ova tehnika učinkovito otklanja umor i stres , jača koncentraciju ,  te učinkovito pomaže kod nesanica, glavobolja i visokog tlaka.

 

VISHESH

Vishesh je snažnija verzija Abhyange. Sastoji se od masaže dubokog tkiva s pojačanim pritiskom. Odlična je  za perifernu cirkulaciju i pomaže otkloniti toksine iz tijela,  uz istovremeno dubinsko opuštanje mišića.

 

UDWARTHANAM (udvartana)

 Udvartana je suha masaža koja se izvodi pastom napravljenom od ulja I ljekovitog bilja. Tretman se tradicionalno koristi u programima mršavljenja I gubitka težine, te kod problema slabe cirkulacije I sličnih poremećaja koji su karakteristični za kapha došu. Smatra se najboljom i najzdravijjom tehnikom gubitka kilograma i detoksikacije.  Ritmičnim pokretima stimulira se lifa i cirkulacija, pri čemu se pospješuje razbijanje masnih naslaga I uklanjanje celulita.

Tretman je jedinstven po tome jer istovremeno ima opuštajuće I energizirajuće djelovanje. Dodatna blagodat ove piling masaže je da uklanja gornji sloj kože i otvara začepljene pore pri čemu kožu tijela čini mekom, nježnom i blistavom.

 

PINDA SWEDANA

Pinda Swedana je ayurvedska tehnika masaže toplim jastučićima koji se pune ljekovitim biljem, čije specifične arome djelujuju izrazito opuštajuće, dok dobivena toplina iz jastučića opušta mišiće, potiče cirkulaciju, te otvara pore, pri čemu biljne arome prodiru duboko u tkivo.

Zbog kombinacije masaže, ulja i topline, ova tehnka predstavlja idealnu metodu koja otklanjanja bol, a kožu  čini  nježnom I glatkom. Sukladno potrebama klijenta, tretman se može izvoditi lokalno, samo na oboljelim područjima kako bi se otklonila bol i napetost ili se specifičnim pokretima radi tretman cijelog tijela.

Blagotvorni efekti ove tradicionalne indijske terapije su brojni. Masaža pindama pojačava protok energije, revitalizira čitavo tijelo, te mu vraća energiju, mobilnost i fleksibilnost.

PindaSwedana se primjenjuje se kod umora, povećane izloženosti stresu, napetosti mišića, ali i kod artritisa, reume, bolnih stanja u mišićima i ograničene pokretljivosti zglobova. Ovim tretmanom se zglobovi vraćaju u funkcionalno stanje pri oboljenjima poput paralize i reumatoidnog artritisa. Također se olakšavaju simptomi  neuromišićnih bolesti poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.

 

SHIRODHARA

Shirodhara je jedan od najpoznatijih ayurvedskih tretmana koji je prepoznatljiv po sporom i postojanom izlijevanju ljekovitog ulja ili drugih tekućina  u tankom, neprekinutom mlazu na čelo.

Nježan pritisak ulja koje se slijeva niz čelo, glavu i kosu stvara vibraciju koja omogućava tijelu, mislima i živčanom sustavu da dožive duboko stanje mirovanja, najsličnije onom koji se postiže meditacijom.

Mlaz stvara trenje i električne impulse koji se prenose na mozak potičući ga da stvara, dopamin, serotonin i endorfin.  Uz to djeluje na žlijezde s unutarnjim izlučivanjem hormona i uravnotežuje cijeli hormonalni sustav.  Za vrijeme tretmana tijelo se u potpunosti oslobađa od napetosti i stresa, te se umiruje središnji živčani sustav i jačaju osjetila (vid, sluh).

Tretman  pomaže kod stanja kao što su visoki tlak, glavobolje, migrene, bolovi u području ramena i vrata, nesanica, razni mentalni i psihološki problemi, nervoza, tjeskoba, očni problemi, tinitus, suhoća očiju, cerebralna paraliza i dr.

 

KATI VASTI

Kati Vasti je tretman u kojem se toplo terapeutsko ulje izlijeva i zadržava određeno vrijeme u prstenu napravljenom od tijesta na bolnom području zglobova ili lumbalno-sakralnog dijela leđa. Tretman djeluje blagotvorno na mišićno-živčani sustav i kod lokalnih upala.

Kati Basti se smatra najboljim ayurvedskim tretmanom za liječenje bolova u donjem dijelu leđa I drugih bolnih stanja koja uključuju mišiće i kosti leđa. Bol u donjem dijelu leđa, u nekom trenutku života pogađa s različitim intenzitetom oko 40% ljudi. Ljepota Kati Bastia je u tome što se može davati I zdravim pojedincima u svrhu profilaktičke njege leđa s filozofijom „prevencija je bolja od liječenja”

 

JANU VASTI

Janu vasti je tretman u kojem se ljekovito ulja izlijeva i zadržava određeno vrijeme u kalupu od tijesta napravljenom oko zgloba koljena. Janu znači zglob koljena, a basti znači zadržavati u odjeljku. Radi se o vrlo učinkovitom tretmanu  protiv bolova u koljenima koji mogu biti urokovani mnogim razlozima.

Terapija se primjenjuje kod osteoartritisa, osteoporoze, artroze , te kod kronične boli u zglobu koljena.

 

GRIVA VASTI

Greeva Vasti je tretman u kojem se ulje izlijeva i zadržava na vratu. te se koristi kod svih problema sa vratnom kralježnicom. Gotovo 90% mišića vrata se nalazi na stražnjoj strani. Spinalni kralješci su u vratnom dijelu vrlo male veličine i kad se mišići vrata prekomjerno  naprežu dolazi do problema s vratnom kralježnicom. Tretmanom se prevenira cervikalna spondiloza i druga stanja koja imaju različiti stupanj bolova u vratu, ramenima i  u rukama. Ljekovito ulje koje se pod kontroliranom temperaturom   određeno vrijeme drži na vratu u odjeljku napravljenom od tijesta,   održava zglobove I kosti, uključujući i meka tkiva pomlađena i podmazana.

 

SWEDANA

Swedana je ayurvedska sauna koja zagrijava tijelo i znojenjem potiče izbacivanje toksina. Izuzetno je blagotvorna u kombinaciji sa drugim terapijama jer  pomaže da se aplicirano  ulje ili preparate na koži učinkovitije uvode u sustav, a znojenjem da se izbace toksini.

 

 

 

NETRA TERPANA

Uljna terapija za oči, koja čisti i potiče prirodno vlaženje, djeluje na vid i razne očne bolesti. Pomaže kod svih problema s očima. Opušta, čisti i osvježava oči, koristi se kod stanja kao što su: konjuktivitis, peckanje očiju, umorne, suhe, upaljene oči, te napetost u glavi i očima.