Doctor examining patie

Posljedice pretilosti

 

U prethodnom članku “Što je pretilost i što je uzrokuje?” ( http://adhara.hr/sto-je-pretilost-i-sto-je-uzrokuje/ ) zaključili smo da su najveći uzroci pretilosti nedostatna tjelesna aktivnost i neadekvatna prehrana. Ukoliko je ITM veći od 25, postoji prostora za zabrinutost, dok ITM iznad 30 ukazuje na moguće ozbiljnije zdrastvene indikacije. Pretilost spada u bolest, a u ovom članku ćemo navesti koji poremećaji proizlaze iz pretilosti. Međutim, ne gubite nadu i ne padajte u očaj; za zdravlje se uvijek možete pobrinuti ukoliko to čvrsto odlučite.

 

POSLJEDICE PRETILOSTI

Zanimljiva je činjenica da naše tijelo može neograničeno pohranjivati mast zahvaljujući masnim stanicama koje se broje u milijardama. Tu je matematika vrlo jasna: ukoliko jedemo više nego što trošimo, naše masne stanice se pune i šire, a ukoliko trošimo više kilokalorija nego što unosimo, naše tijelo crpi energiju iz masnih stanica. Gubitak već od 5-10% tjelesne težine može značajno poboljšati zdravlje. U medijima se preveliki naglasak stavljanja na fizički izgled kod mršavljenja, ali ono što bi trebalo biti u fokusu jest zdravlje. Pretile osobe žive kraće. Nije li to dramatičan podatak? Zaista, zar nam je draže uživati nekoliko minuta u petoj čokoladi ili petom hamburgeru unutar jednog tjedna, nego imati kvalitetniji život? Pretile osobe su umornije, teže dolaze do daha, izazov je prijeći nekoliko stepenica. Ukratko, pretilost može kontrolirati život. Koliko toga se propusti u životu samo zato što jedemo previše i nekvalitetno? Krenimo redom.

Visoki krvni tlak: višak masti pridonosi zadržavanju natrija u tijelu. Da se natrij razrijedi, tijelo zadržava vodu što uzrokuje širenje krvnih žila. Time se tlak povećava u arterijama i srce mora jače pumpati krv. Ukoliko se ništa ne poduzima, moguća su oštećenja organa i tkiva. Stoga će mršavljenje blagotvorno djelovati na srce, mozak, jetru, bubrege, pa i oči.

Nizak HDL kolesterol i visoki trigliceridi: HDL kolesterol je dobar, a loš se naziva LDL. Nizak HDL kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti, baš kao i povišeni trigliceridi koji induciraju koronarne bolesti.

Dijabetes tipa II: ili drugim riječima, nesposobnost organizma da kontrolira razinu šećera u krvi. Posljedično, umiremo ranije, imamo veće šanse za moždani udar, sljepoću, te za razvoj bolesti srca i bubrega. Jedna četvrtina populacije može razviti dijabetes već ako se nakupi 5 ili više kg!

Moždani udar: može nastupiti čak i kad osoba nema visoki krvni tlak ili dijabetes. Postoji dobro istražena povezanost moždanog udara i bolesti koronarnih krvnih žila; naime, dio mozga ne biva ospkrbljen krvlju.

Žučni kamenci: češće pogađaju žene, ali kod pretilosti brojka se izjednačava. Kako višak kilograma može uzrokovati žučne kamence, tako ih uzrokuje i nagli gubitak kilograma. Stoga je važno postepeno gubiti na težini pod kontrolom stručne osobe.

Osteoartritis: dodatni pritisak na zglobove, posebice koljena, donji dio leđa i kukove s potenciranjem uništenja hrskavice. Mršavljenje smanjuje spomenuti pritisak i bol.

Apneja: ili privremeni prestanak disanja. Gornji dišni putevi se zatvaraju što rezultira buđenjem i pospanošću tokom dana, ali i zatajenjem srčane funkcije. Ako je opseg vrata veći od 42 cm u muškaraca ili 40 cm u žena, veća je opasnost od razvoja apneje. Dobra vijest je da gubitak tjelesne težine od 10% smanjuje intezitet apneje za 50%.

Rak:  Kod žena su to najčešće rak debelog crijeva, maternice, jajnika i žučnog mjehura, a kod muškaraca rak prostate i debelog crijeva. Kod ostalih vrsta raka još nije posve jasno jesu li posljedica debljine ili masne i kalorične hrane.

Smršaviti je moguće! Preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem i žudnjom za hranom je moguće! Osvijestiti okidače pretilosti je moguće!

Pridružite nam se na danima vitke linije i ostvarite popust od 20% na mjesečne programe mršavljenja! Na vitkoj parlaonici poslušajte iskustvo naše klijentice koja je uspješno dobila bitku s kilogramima u svojoj 49.-oj godini i riješila se popratnih zdrastvenih problema! Prepustite se u ruke Adhara tima!