Drugi način primjene ayurvedskih tretmana je kroz niz medicinski propisanih terapija u Panchakarma terapiji.

Panchakrama je intenzivna ayurvedska detoksikacija.

Pancha znači 5, a karma akcija. Panchakarma u ayurvedi predstavlja peterostruku terapiju, tj.  5 akcija – procesa čišćenja I detoksikacije organizma. Izvodi se na specifičan način kako bi se toksini duboko pohranjeni u tkivima izlučili iz organizma kroz vlastite sustave eliminacije ( debelo crijevo, znojne žlijezde, pluća, mjehur, mokraćovod, želudac, crijeva ) Panchakarma na vrlo dubokoj razini pročišćava sva tkiva. Ovisno o potrebama svakog pojedinca, koriste se svi ili samo dijelovi pet terapija:

 

PANCHAKARMA TERAPIJE

(AYURVEDSKE TERAPIJE DETOKSIKACIJE DUBOKIH TKIVA):

 

NASYA/ SINUSI

Tretman za čišćenje sinusnog kanala kojem prethodi masaža i parenje, te aplikacija posebnog herbalnog ulja. Prikladna za sve probleme sa sinusima i dišnim putevima. Uklanja sluz, čisti bronhije, pomaže kod astme,  glavobolja, nesanica, polipa, ukočenog vrata i ramena, ublažava alergije, te uklanja osjećaj težine u tijelu.  Idealan tretman za proljetno ili jesensko čišćenje organizma.

 

BASTI/KLISTIR

Čišćenje crijeva koje se izvodi biljnim uljem ili biljnim preparatima uravnotežuje Vata energiju, ali utječe i na uravnoteženje drugih dosha, te umiruje um.  Klistir čisti i tonizira debelo crijevo, te pomaže da  hranjivi sastojci putem vena u debelom crijevu dospiju u krvotok čime se postiže ne samo lokalno djelovanje već utjecaj na nacjelokupno zdravlje organzma.  Koristi se najčešće  u liječenju Vata porečaja.

 

VIRECHANAM / TERAPIJSKO ČIŠĆENJE CRIJEVA PURGATIVOM

Virečana je purgativni tretman, gdje se biljni pripravci koriste kao purgativi, tj. laksativi.  Indicirana je za bolesti nastale zbog povećane pitte ili u slučajevima gdje pitta poremećaj prevladava u kombinaciji sa drugim poremećajima.

Liječenje virechanamom provodi se prije podneva, na prazan želudac. Tretman se radi nakon vanjskog uljenja (snehana) , te  terapije pojačanog znojenja ( svedana)  čime  se postiže otpuštanje i mobiliziranje toksina, u nastojanju da se eliminiraju  iz tijela. Nekoliko  dana prije primjene laksativa se  uzimanjem  pročišćenog maslaca ( ghee)  postiže  da se toksini iz tijela dovedu u gastro-intestinalni trakt. Nakon toga se pije ricinusovo ulje ( prirodni laksativ) gdje se će se kroz Virechanam ( proljev), svi toksini eliminirati iz tijela. Pročišćavanje se događa sve dok otpadni proizvodi u potpunosti ne budu eliminirani kroz donji gastrointestinalni trakt.

Virechana se provodi kod  kroničnih stanja poput kožnih bolesti, gastritisa, pretilosti, bolesti vezanih za žučni mjehur, jetru, gušteraču, dvanaesnik,artritis, dijabetes, te razna upalna stanja.

 

VAMANAM / TERAPIJSKO POVRAĆANJE

 

Vamana znači terapija povraćanjem koja se provodi u svrhu liječenja, ali i iz preventivnih razloga. Ovaj tretman izbacuje toksine uglavnom iz dišnog i gastrointestinalnog trakta, pa se najčešće provodi kod poremećaja kapha doše.

Povećana  Kapha doša može izazvati određene bolesti – poput prehlade, kašlja i dr. Budući da se Kapha nalazi u predjelu grudnog koša, najednostavnije izbacivanje toksina je kroz usta. Zato je osmišljen tretmana Vamana.

Nakon kratke snehane, tj. uljenja  predjela leđa i prsa s ciljem da se pokrene eliminacija  toksina,  oralno se konzumira  ljekoviti pripravak koji pomaže da se toksini iz respiratornih organa  i iz gornjeg dijela probavnog trakta dovedu u  želudac, a potom izbacaju iz tijela putem  povraćanja.

 

Vamana odlično djeluje na anemiju, lošu probavu, sinusitis i prehladu. Također se preporučuje klijentima koji pate od edema, epilepsije, limfne opstrukcije i gubitka apetita. Vamanom se uspješno liječe upala krajnika, mučnine i trovanja hranom, a smiruje i određene simptome astme.

U Adhara centru primjenjujemo prilagođenu verziju vamana tretmana – terapijskog povračanja.