sweda

Koncepti liječenja prema Ayurvedi 2. dio

Nakon što smo predstavili uljne masaže i njihove blagodati, nastavljamo sa ostalim konceptima liječenja prema Ayurvedi. Ovaj put radi se o metodama koje su poznatije i vjerojatno ste ih u nekom trenutku života koristili. Radi se o terapiji toplim oblozima, parnoj kupelji, kupelji u kadi, suhom znojenju, poticanju znojenja pomoću čajnika i postu.

SWEDA KARMA

Riječ je o toplinskoj terapiji koja relaksira mišiće i ligamente, potiče cirkulaciju i rad metabolizma. Učinak topline je takav da potiče zacjeljivanje rana, jer bržim protokom krvotoka odnose se štetne tvari, a ubrzava dolazak hranjivih tvari i agensa protiv infekcija. Također, toplinom se ublažava bol kod artritisa. Međutim, prema ayurvedi postoje razni postupci stavljanja vrućih obloga. Toplina se preporuča kod Vaate, Kaphe i Aama oboljenja. Pomaže i kod: tumora, paralize udova, hunjavice, nadutosti, štucanja, bronhijalne astme i kašlja, slabosti, kod bolova u trbuhu i leđima, kod bolnog mokrenja itd. Toplinska terapija zahtjeva nadzor liječnika kod dijabetičara, srčanih bolesnika i kod osoba s lošom cirkulacijom, a ne preporuča se trudnicama, starijim osobama i djeci. Toplinska terapija se ne provodi kod psihičkih ili emocionalnih smetnji (strah, tuga…).

UPANAAHA SWEDAM 

Ovakav tip toplih obloga se koristi kod Vaata poremećaja, tj. koštano-mišićnih oboljenja gdje se oblozi stavljeni navečer uklanjaju ujutro, i obrnuto. Oblozi se pripremaju od smjese ljekovitoga bilja kao što je grah, himalajski cedar, žižula ili čičimak.

OOSHMA SWEDAM

U ovom slučaju je riječ o poticanju znojenja pomoću parne kupelji. Koristi se obična voda, a ponekad i kombinacija nekih medikamenata. Pari se cijelo tijelo ili određeni dio tijela.

AVAGAAHA SWEDAM

Osoba se podvrgava kupelji u kadi u kojoj se nalazi koncentrat napravljen od biljaka. Najprije se treba doseći određena temperatura, a potom se treba prekriti dekom radi očuvanja topline. Pritom treba mijenjati koncentrat zbog gubitka topline. Ovakav tretman je koristan kod kile, tjelesne boli i kod bolnoga mokrenja, te kod upale zdjelice. Najčešće se koristi bosiljak, iđirot, listovi maljice, ricinus, ali i riblje meso. Osoba treba biti prekrivena koncentratom ili do pupka ili do vrata.

TAAPA SWEDA

Radi se o suhom znojenju tako da se znoj zadržava na koži, stvara se učinak zatezanja što povećava tjelesnu temperaturu. Da bi se potaklo znojenje, koristi se zagrijani kamen, vruća boca s vodom, opeka ili neki sličan zagrijani predmet (može se koristiti čak i električna grijalica).

NAADI SWEDAM

Potrebno je napuniti čajnik vodom i određenim medikamentima, te se potom tretira određeni dio tijela. Gumena cijev je poveznica između čajnika i dijela tijela. Valja biti oprezan da se ne opeće koža. Navodeći sve ove postupke, dolazimo do zaključka da je znojenje zdravo i ključno kod pročišćavanja, a zanimljivo je da je takav način isključivo ayurvedski.

POST

Post je naširoko poznat i od davnina; primjerice, spominje ga Aristotel. Ayurvedski stav o postu je sljedeći: da, ali ne predugo zbog opasnosti od kasnijeg prejedanja. Smjernice posta prema ayurvedi ovise o konstitucijskom tipu. Pitta treba izbjegavati kisele sokove, Vaata bira jednu vrstu jela i ne provodi post duže od dva dana, a Kapha duže vrijeme može biti na vodi i češće provoditi post (ali izbjegavati jako slatke i kisele okuse). Post se može provoditi kod iscrpljenosti, bolova u leđima, stresa, psihičkih oboljenja, pretilosti, bronhitisa, zatvora, dijabetesa, prehlade, ateroskleroze, alergija, astme i nesanice, kožnih oboljenja, epilepsije itd.