Klincic-i-dumbir-protiv-prehlada-adhara-ayurveda-nutricionizam

Klinčić i đumbir protiv prehlada

Klinčić i đumbir poznate začinske biljke s Dalekog istoka, kod nas se najčešće koriste u pripremi jela, a njihova medicinska učinkovitost je manje poznata.

Obje biljke sadrže eterična ulja koja imaju i mikrobiocidna svojstva. Iako nisu prva ulja i biljke u antivirusnoj terapiji, oni djeluju putem sekundarnih mehanizama potpore imunološkog sustava, a najlakše je objasniti kroz ayurvedu, iz koje to znanje i dolazi.

Obje biljke zagrijavaju organizam, te pomažu probavu, izlučivanje probavnih sokova u želucu i crijevima, te đumbir pomaže optimalno stvaranje žući. Ayurveda smatra kako je jaka probava (u ayurvedi se naziva probavna vatra) osnova za jak imunitet. Ako pojedinac uspije dobro izlučiti probavne sokove, tada je u mogućnosti zagraditi hranu, a ujedno i inaktivirati mnoge uzročnike bolesti prehlada.

Upotrebljavaju se jednostavno, svako jutro napravite čaj sa nekoliko klinčića i malo naribanog đumbira, dodajte med i pijte dok je toplo. Ako se prehlada već pojavi, tada na samom početku prehlade ovakav čaj može biti učinkovit.

Zelena pšenica–imunizacija organizma

Od davnina je poznato da je mlada zelena pšenica bogati izvor vitamina A, C, B i E, minerala Fe, Mg, Ca, K, amino kiselina, enzima i klorofila, od vitalnog značenja za naš organizam, stoga ju često nazivaju i plazmom mladosti !

Upravo iz tog razloga i kao lagana priprema za zimu mladu zelenu pšenicu preporučujem kao jedno mjesečnu koru. Prah se pokazao jednostavniji za primjenu, i toplo preporučujem mladu zelenu pšenicu – Liquid sun, hrvatskog proizvođača zelenog praha pšenice visoke kvalitete.

Da ne čekamo Sv. Luciju i sadnju pšenice, sa ritualom pijenja možemo krenuti odmah.

Ako je sadimo kod kuće, tada je potrebno mlade zelene izdanke upotrijebiti dok su veliki samo nekoliko centimetara. Mogu se dodavati nasjeckani na salatu ili na kraju kuhanja juha ili variva, ili pak, baš kao i prah zelene pšenice piti razmućen u sokovima ili u malo vode.

Češnjak – ljekovita primjena

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) je dobro poznata prehrambena namirnica, ali jeste li znali da ima i brojna medicinska svojstva?

Češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti kao što su virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti dišnih puteva, kardiovaskularne bolesti, probavne tegobe i kronični umor. Također je veoma djelotvoran u suspenziji probavnih parazita. Aktivna tvar u češnjaku je alicin i uz njegovo antibiotsko djelovanje ispituju se i antikancerogena svojstva.

Češnjakom se vrlo uspješno regulira krvni tlak te se primjenjuje kao sredstvo za snižavanje tlaka. Može se koristiti i u prevenciji prehlade ili kada je ona već nastupila, i tada se najčešće preporučuje jesti sirov u salatama. Koristi se u mnogim jelima od povrća i mahunarki. Njegova svojstva bit će najbolje sačuvana ako se u jelo doda pred kraj kuhanja i termički obrađuje tri do pet minuta.

S obzirom na navedena ljekovita svojstva u svakom slučaju je preporučljiva konzumacija češnjaka u sirovom obliku koliko i u kuhanim jelima.

Kucni-detoks-nakon-blagdana-adhara-ayurveda-nutricionizam

Kućni detoks nakon blagdana

Blagdani su prošli, a nadamo se i time vrijeme preobilnog jedenja. Vrijeme je da se organizam pokrene, te da se ponovno uspostavi ravnoteža u njemu.

Lagani kućni detoks može se napraviti pijenjem zelenih sokova. Lagana kućna detoksikacija neka traje 7 dana, gdje se umjesto klasičnog doručka uzima zeleni sok te neka voćka po izboru. Za one koji ne mogu bez doručka, ovakav sok može se uvesti u međuobroku. Svakako da bi detoksikacija zelenim sokom uspjela, potrebno je pripaziti na unos ostale hrane tijekom dana.
Zeleni sok može se pripremati u sokovniku od zelenog povrća poput špinata ili raštike, te od klica i zelene trave poput mlade zelene pšenice i ječma.

Za bržu varijantu preporučam sok od praha mlade zelene pšenice.

Način pripreme soka:
1 grejp
1 žlica praha mlade zelene pšenice
1 dl mlake vode
1 žličica meda

1 7 8 9