Klincic-i-dumbir-protiv-prehlada-adhara-ayurveda-nutricionizam

Klinčić i đumbir protiv prehlada

Klinčić i đumbir poznate začinske biljke s Dalekog istoka, kod nas se najčešće koriste u pripremi jela, a njihova medicinska učinkovitost je manje poznata.

Obje biljke sadrže eterična ulja koja imaju i mikrobiocidna svojstva. Iako nisu prva ulja i biljke u antivirusnoj terapiji, oni djeluju putem sekundarnih mehanizama potpore imunološkog sustava, a najlakše je objasniti kroz ayurvedu, iz koje to znanje i dolazi.

Obje biljke zagrijavaju organizam, te pomažu probavu, izlučivanje probavnih sokova u želucu i crijevima, te đumbir pomaže optimalno stvaranje žući. Ayurveda smatra kako je jaka probava (u ayurvedi se naziva probavna vatra) osnova za jak imunitet. Ako pojedinac uspije dobro izlučiti probavne sokove, tada je u mogućnosti zagraditi hranu, a ujedno i inaktivirati mnoge uzročnike bolesti prehlada.

Upotrebljavaju se jednostavno, svako jutro napravite čaj sa nekoliko klinčića i malo naribanog đumbira, dodajte med i pijte dok je toplo. Ako se prehlada već pojavi, tada na samom početku prehlade ovakav čaj može biti učinkovit.