Jaglac (Primula vulgaris) – snažan ekspektorans
Lišće jaglaca ubraja se među najbogatije izvore vitamina C,
zbog čega se za vrijeme rata u nekim zemljama koristilo u liječenju skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C. Cvjetovi jaglaca dodaju se u juhe, kolače, salate te za graniranje raznovrsnih jela. U Velikoj Britaniji cvjetovi jaglaca prodavali su se na tržnicama, a upotrebljavali su se za aromatiziranje alkoholnih pića. Jaglac se u jelima koristi kao vitaminski nadomjestak. Zbog sadržaja saponina, posebice u korijenu koristi se u sirupima i tinkturama kao pomoć pri iskašljavanju (ekspektorans). U nadzemnoj biljci također se mogu promaći tragovi saponina pa se osim u terapijske svrhe jede rjeđe, nekoliko puta u mjesec dana.
Jaglac, ovisno o vrsti možemo naći; na livadama, uz putove i rubove šuma, te u planinskim predjelima, alpski jaglac.