Topiva-vlakna-kolesterol-i-zdravlje-crijeva-ayurveda-nutricionizam

Topiva vlakna – kolesterol i zdravlje crijeva

Topiva vlakna poput pektina u jabukama bubre nakupljajući vodu i oblikuju viskoznu strukturu gela.

Topiva vlakna uz ostale dobrobiti, vežu i kolesterol i na taj način omogućuju njegovo eliminiranje putem fecesu. Studije pokazuju da vlakna konzumirana u dovoljnoj količini, snižavaju količinu kolesterola čak u iznosu od 10 do 15%.

Topiva vlakna nalazimo u zobi, zobenim mekinjama, voću, ječmu i mahunarkama poput graha, slanutka, soje, leće i dr. Topiva vlakna također na sebe vežu otpadne tvari i na taj način pomažu proces eliminacije i detoksikacije organizma. Današnja prehrana nudi brza jela, gotovu i polugotovu hranu te sadrži mnoštvo dodataka koji su našem organizmu strani i koji u većim koncentracijama uzrokuju neželjene procese i pojave bolesti. Upravo takvu prehranu potrebno je obogatiti vlaknima da bi se prevenirao nastanak bolesti i izbjegli veliki napori, a i troškovi u liječenju.

Topiva vlakna za razliku od netopivih, metaboliziraju se od strane poželjnih bakterija u našim crijevima (probiotički mikroorganizmi) i nemaju laksativno djelovanje niti značajno utječu na pražnjene crijeva, dok se netopiva vlakna već dugi niz godina upotrebljavaju upravo u svrhu liječenja konstipacije (zatvora) crijeva.

Dijeta bogata topivim vlaknima pomaže sniženju kolesterola, upotrebljava se u liječenju dijabetesa jer usporava apsorpciju glukoze te prevenira nastanak karcinoma debelog crijeva.