Utorkom, 1 -2 x mjesečno od 18-20/20:30h

Online i uživo

O Adharinoj školi kuhanja po načelima nutricionizma i ayurvede

Adharina škola kuhanja zasniva se na znanjima ayurvede, modernog nutricionizma i makrobiotike. Taj spoj nastao je kroz dugogodišnji rad i praksu Irene Švende, nutricionistice i ayurvedske savjetnice, sa velikom ljubavi prema prirodi, biljkama i kuhanju.

Radionice kuhanja nastale su kako bih lakše svojim klijentima pokazala pripremu hrane koja pridonosi našem zdravlju, osjećaju lakoće i zadovoljstva, a na način da je upravo ta priprema vrlo jednostavna kada se jednom usvoje „prvi plesni koraci“.

Hrana koju pripremamo na radionicama je vrlo ukusna, bogata okusima i često će vas iznenaditi varijantama u kombinaciji namirnica i začina.

U Adharinoj školi kuhanja kroz zanimljive teme pojedinačnih radionica, naučiti ćete:

  • Usklađivati obroke prema vlastitom konstitucijskom tipu
  • Poštivati i razlikovati različitu snagu probave – agni /probavnu vatru I prema njoj usklađivati pripremu jela
  • Pravilno kombinirati namirnice
  • Napraviti uravnotežen obrok po načelima nutricionizma i ayurvede
  • Prepoznavati grupe namirnica – izvore proteina, ugljikohidrata, masti, vlakana u prehrani
  • Upotrebljavati začine i različita ulja s obzirom na potrebe organizma
  • Pravilno pripremati žitarice i mahunarke
  • Pravilno pripremati povrće
  • Pripremati juhe i variva
  • Pripremati popečke i namaze
  • Pripremati sjemenke, orašide, alge
  • Pripremati zdrave i ukusne slastice
  • Naučiti kuhati bez glutena, mlijeka i mliječnih proizvoda (*nisu sva jela bezglutenska niti veganska – ayurveda koristi žitarice sa glutenom, mlijeko i mliječne proizvode, ali učimo kuhati i bez njih)
  • Pripremati na brz i jednostavan način, a maksikalno kvalitetnu i uravnoteženu hranu
  • Pravilno skladištiti hranu
  • Organizirati se u planiranju i pripremi obroka
  • Otkriti mnoge nove namirnice, načine pripreme hrane

UVIJEK INSPIRACIJA:

Iako se neke teme ponavljaju, RECEPTI SU NOVI! Svake godine osmišljavamo i sa vama dijelimo svoje različite recepte!

1. Proljetni zeleni detox organizma, 18.3. utorak, od 18-20/20:30 h

nauči pripremiti svoja jela za detoksikaciju tijela u proljeće

Radionica je ulaz u ciklus Velikog Proljetnog Detoxa u Adhari 2025!

Radionica kuhanja je ulaz u ciklus  Velikog Proljetniog detoxa u Adhari, koji se sastoji od:
• “Zeleni detox Retreat”, u Adhara centru, 28., 29., 30.3.
• nastavlja se s “Trotjednim detox intenzivom– iz vlastitog doma”, od pon 31.03. – čet 18.4. / yoga, stupnjeviti post i detox
• ayurvedskih i kranio-sakralnih tretmana za detoksikaciju organizma
• Radionice kuhanja “Nutricionistički tanjur po načelima ayurvede”, 15.4. utorak, od 18-20/20:30 h

Više pročitajte na linku

S proljećem dolazi potreba detoksikacije organizma, novog početka, novog entuzijazma. Priroda se budi oko nas, baš kao što se priroda i obnova organizma događaju intenzivnije i u nama. Taj prirodni proces treba podržati i pomoći organizmu da se riješi starih naslaga i nakupljenih toksina (ama), I da se probudi agni koji ujedno znači životni entuzijazam.

Time se pročišćavaju strotasi (svi kanali u našem organizmu) kako bi se metabolizam mogao normalno odvijati.

Pripremat ćemo nekoliko jela, počevši od detox zelene juhe sa začinima, napitka i soka, do tradicionalnog jela u ayurvedi – Kitchari, prilagođenog Proljetnom Detoxu organizma i našem podneblju. a koje je lako razgradivo i daje se za vrijeme panchakarma terapije duboke detoksikacije, ali ovdje u kombinaciji s raznim povrćem.

Ta jela i napitke uskladit ćemo prema doshama kako bi svatko pronašao jednadžbu za svoj metabolizam i konstitucijski tip.

 

2. “Nutricionistički tanjur po načelima ayurvede”, 15.4. utorak, od 18-20/20:30h

Uravnotežena jela za za sretan i zdrav život, po načelima ayurvede I nutricionizma, prilagođena različitim bio-konstitucijama (doshama) i metabolizmu

Na radionici pripremamo tanjur koji sadrži svih 6 okusa za balansiranje sve 3 doshe u kojem su začini kao modulatori okusa i metabolizma. Na radionici će se naučiti kombinirati namirnice kako bismo dobili cjelovito jelo, koje sadrži sve makro nutrijente kroz osnovne skupine namirnica (mahunarke, žitarice, povrće, sjemenke…).

Za one koji su omnivore (svejedi) objasniti ćemo kombinaciju sa životinjskim proteinima, dok se na samoj radionici učimo upotrebljavati mahunarke kao izvor proteina, koje su nažalost premalo zastupljene u svakodnevnoj prehrani.

 

3. Doručak po doshama, 6.5., utorak od 18-20/20:30h

Priprema doručka prema vlastitoj konstituciji i metabolizmu – prema doshama

Doshe (vata, pitta, kapha) su jedinstven model iz ayurvede pomoću kojeg možemo promatrati tijelo, okolinu, ali i hranu koju jedemo. Svako od nas ima specifičnu biokonstituciju i metabolizam i omjer dosha koji nosimo.

Kako bismo organizam održali u ravnoteži, zdravih organa i tkiva, vlastitu prehranu treba individualno prilagodititi.

Doručak je obrok koji kako vidim kroz praksu u radu s klijentima, često zanemarimo te mu ne dajemo dovoljnu pažnju, a sa druge strane uočavam da upravo taj obrok najlakše napravimo da bude kvalitetan i da ga uzmemo u pravilnom obliku.

Na radionici ćemo učiti pripremati “slatka” jela sa voćem i “slana” jela sa povrćem, sva brze i jednostavne pripreme, a vrlo ukusna. Također ćemo proći kroz različite varijante koje mogu biti opcije za doručak.

Jutro je doba kada kroz pravilan doručak tijelu osiguravamo:

  • Adekvatnu količinu minerala jer se tada izvrsno apsorbiraju
  • Pravilan izvor ugljikohidrata za polaganu apsorpciju kako bi mozak i tijelo imali dovoljno energije za rad
  • Stabilno raspoloženje kroz pravilnu količinu proteina
  • Dovoljno vlage za pražnjenje crijeva
  • Osjećaj lakoće u organizmu

Na radionici ćemo napraviti doručak za svaku pojedinu doshu te objasniti principe pripreme i izbora namirnica.

4. Wok – zdravo, brzo i ukusno, 20.5., utorak od 18-20/20:30h

Naučite pripremati jela u woku – od Mediterana do Azije

Wok je tradicionalna posuda stara preko 2000 godina, I dolazi iz Kine, a danas je globalno prisutna zbog prednosti u kuhanju koje daje, kao što je brza priprema i očuvanje nutritivnih sastojaka.

U Adhari pripremamo wok tako da kombiniramo različite stilove kuhanja – azijski, mediteranski itd, do različitih nutritivnih potreba, wok kod mršavljenja, ili wok nakon sportskog napora te za brzi obrok na poslu. Sve te principe usklađujemo s načelima ayurvede i znanjem nutricionizma.

Radionica je kreativna, razigrana i vrlo ukusna!

5. Salate kao cjeloviti obrok, Utorak 10.6., od 18-20/20:30 h

Jela za toplije dane – priprema organizma za ljetno i toplo vrijeme, ideje za brze, zdrave, sirove obroke

Potreba za svježim voćem i povrćem je svojstvena organizmu. Naše stanice žude za pranom – svježom životnom energijom, za mikronutrijentima – vitaminima, mineralima, fitokemikalijama. Upravo zbog toga mnogi danas svoje glavne obroke pretvaraju u salate – sirove obroke. Ipak to može biti i kontraproduktivno, jer često probavni sustav nije u stanju pravilno probaviti sirovu hranu. Iz tog razloga često u terapijama preporučujemo kratko kuhane, ili čak jače kuhane obroke, dok salate ostaju za onu fazu ravnoteže u organizmu kada možemo taj obrok probaviti.

Mi u Adhari kroz radionicu pripreme salata podučavamo kako pripremiti obrok koji uz pomoć začina, kombinacije namirnice – povrća, žitarica, sjemenki, mahunarka i drugih izvora proteina, dobijemo obrok koji je nutritivno bogat, a probavnom sustavu prikladan za razgradnju.
Salate su ujedno dobra metoda u dijetama i mršavljenju tijekom toplijih mjeseci u godini.

 

Birate online ili uživo.

Na radionicama se pripremaju drugačija jela od prethodne godine, bez obzira ako neka nosi isti naziv.

Online – po želji kuhate paralelno sa nama i napravite obroke za taj ili slijedeći dan

Uživo – pripremate hranu sa nama i kušate jela

Cijena:

  • Pojedinačna cijena radionice je 65,00 EUR
  • Paketi:
    • 3 radionice kuhanja = ( 60 eura po radionici ) 180,00 EUR, umjesto 195,00 EUR
    • 5 radionica kuhanja = (55 euro po radionici)   275,00 EUR, umjesto 325,00 EUR

 

SUDJELOVANJE ONLINE popust 15%

Moguće je plaćati u mjesečnim ratama za vrijeme pohađanja tečaja.

Napomena: ukoliko se odlučite za paket radionica kuhanja, molimo vas da odmah odlučite koje biste radionice pohađali radi rezevracije termina.

PRIJAVA PUTEM LINKA

ili na mejl: adhara.centar@gmail.com

Voditelji:

  • Irena Švenda – VIŠE O VODITELJICI
  • Ante Vidović, asistent – Rođen u Šibeniku. Za Ayurvedu se zanima od 2017. godine. Završio obuku za tretmane (u Sloveniji i Nizozemskoj od certificiranih Ayurvedskih doktora) Marma, Abhyanga i Shirodara koje danas provodi u sklopu Panchakarma procesa ili pojedinačno. Završio je tečaj “Ayurveda za svakoga” i “Ayurvedski nutricionizam” pod vodstvom Irena Švenda, 2021. godine. Zbog želje da znanje dijeli 2022.godine postaje certificirani Ayurvedski lifestyle savjetnik po principima Chopra fondacije te samostalno održava šestodnevna predavanja na temu “Ayurveda – Lakoća radosnog življenja”
  • Suzana Juranić, asistentica – Rođena u Osijeku, završila Veterinarski fakultet u Zagrebu. Prije dosta godina upoznala se s ayurvedom, a prava vrata znanja otvaraju se kad je upoznala Irenu. Vegetarijanka je dugi niz godina. Upoznata je i sa znanjima yoge, pranayame, marma terapije i klasične masaže. Želja joj je nastaviti nadopunjavati znanje.