UPISI U TIJEKU!

 

Ayurvedsko – nutricionističke radionice kuhanja

Utorkom, 1 x mjesečno od 18-20h

Online i uživo

 

Radionice kuhanja nastale su kako bih lakše svojim klijentima pokazala pripremu hranu koja pridonosi našem zdravlju, osjećaju lakoće i zadovoljstva, te da je upravo ta priprema vrlo jednostavna kada se usvoje „prvi plesni koraci“.

Znanja na radionicama kombinacija su ayurvede, modernog nutricionizma i makrobiotike

Hrana koju pripremamo na radionicama je vrlo ukusna, bogata okusima i često će vas iznenaditi varijantama u kombinaciji namirnica i začina.

 

 • Doručak po doshama”, 30.11.2021.

Doshe (vata, pitta, kapha) su jedinstven model iz ayurvede pomoću kojeg možemo promatrati tijelo, okolinu, ali i hranu koju jedemo. Svako od nas ima specifičnu biokonstituciju i metabolizam i omjer dosha koji nosimo.

Kako bismo organizam održali u ravnoteži, zdravih organa i tkiva, vlastitu prehranu treba individualno prilagodititi.

Doručak je obrok koji kako vidim kroz praksu u radu s klijentima, često zanemarimo te mu ne dajemo dovoljnu pažnju, a sa druge strane uočavam da upravo taj obrok najlakše napravimo da bude kvalitetan i da ga uzmemo u pravilnom obliku.

Na radionici ćemo učiti pripremati “slatka” jela sa voćem i “slana” jela sa povrćem, sva brze i jednostavne pripreme, a vrlo ukusna. Također ćemo proći kroz različite varijante koje mogu biti opcije za doručak.

Jutro je doba kada kroz pravilan doručak tijelu osiguravamo:

 • Adekvatnu količinu minerala jer se tada izvrsno apsorbiraju
 • Pravilan izvor ugljikohidrata za polaganu apsorpciju kako bi mozak i tijelo imali dovoljno energije za rad
 • Stabilno raspoloženje kroz pravilnu količinu proteina
 • Dovoljno vlage za pražnjenje crijeva
 • Osjećaj lakoće u organizmu

Na radionici ćemo napraviti doručak za svaku pojedinu doshu te objasniti principe pripreme i izbora namirnica.

 

 • Izbalansirana blagdanska jela sa slatkim začinima”, 14.12.2021.

U ayurvedi velika pažnja stavlja se na pravilno korištenje začina. Kod pripreme blagdanskih jela, uglavnom se biraju namirnice koje su teže za razgradnju te nakon blagdana ostajemo tromi, deblji, nezadovoljniji.

U našem podneblju naučeni smo na standardne okuse i začine. Kroz ovu radionicu proširiti ćemo vidike, otkriti nove mogućnosti pripreme blagdanskih jela, a pri tome brinuti da hrana bude pravilno razgrađena, apsorbirana, te da ne stvara težinu u tijelu, a u umu stvara zadovoljstvo.

 

 • Ljekovite juhe”, 01.02.2022.

Ljekovite juhe često nazivam i “Ukusne infuzije” kako bih predočila snagu takvih kućnih pripravak – ljekovitih juha.

Juhe koje jedemo mogu imati izrazito ljekovito djelovanje na nas. Kroz juhe unosimo nutrijente u svom najfinijem i jednostavnom obliku, koji se lako apsorbiraju i dolaze do mjesta u organizmu gdje ljekovito djeluju.

Na radionici ćemo napraviti nekoliko od mojih omiljenih ljekovitih juha koje često preporučam svojim klijentima na konzultacijama. Objasniti ćemo principe i naučiti kako da vlastitu juhu napravimo da bude ljekovita za nas i našu obitelj, te otkriti nove načine jedenja juhe.

 

 • “Nutricionistički tanjur prema načelima Ayurvede“, 22.02.2022.

Na radionici pripremamo tanjur koji sadrži svih 6 okusa za balansiranje sve 3 doshe u kojem su začini kao modulatori okusa i metabolizma. Na radionici će se naučiti kombinirati namirnice kako bismo dobili cjelovito jelo, koje sadrži sve makro nutrijente kroz osnovne skupine namirnica (mahunarke, žitarice, povrće, sjemenke…).

Za one koji su omnivore (svejedi) objasniti ćemo kombinaciju sa životinjskim proteinima, dok se na samoj radionici učimo upotrebljavati mahunarke kao izvor proteina, koje su nažalost premalo zastupljene u svakodnevnoj prehrani.

 

 • Proljetni detox uz kvinoju”, 8.3.2022.

Proljeće je doba kada sve niče, zeleni se i dolazi novi život. Kao što vidimo u prirodi isto se dešava i u nama. Upravo kroz zelene listove, klice i sve mlado povrće značajno možemo pomoći organizmu da tijekom ovog doba godine pomogne izbaciti nagomilane metaboličke toksine pohranjene u jetri, bubrezima, krvnim žilama, plućima, masnom tkivu. Ovoga puta radionicu ćemo posvetiti jelima od kvinoje u kombinaciji sa zelenim nijansama proljeća. Kvinoja je žitarica koja je ujedno bogata proteinima i mikronutrijentima, potiče mobilnost crijeva, čini nas sitima, a laganog osjećaja.

 

 • Vege jela od jaja – bez jaja”, 12.04.2022.

Neki ljudi pate od alergija na jaja, neki zbog zdravlja ne mogu ih jesti, neki su vegani ili vegatarijanci, a neke osobe jedu toliko jaja da bi valjalo pokoje zamijeniti sa vege oblikom. Na ovoj radionici ćemo napraviti jela poput vege omleta, popečak bez jajeta, “majoneze” bez jaja i dati ideje na koji način jaja možemo zamijeniti biljnim namirnicama.

 

 • Cvijeće ne tanjuru”, 10.05.2021.

Davnih dana pripremala sam jela od cvijeća i fotografirali ih za tadašnju Gloriu i od tada mi je ostala želja napraviti kuharicu sa jestivim cvijećem, ukusnu, mirisnu i oku prekrasnu. Ova radionica je prvi korak prema tom cilju.

Na radionici ćemo koristit razno cvijeće koje nerijetko ima i ljekovita svojstva u pripremi juha, jela od žitarica i salata.

Vjerujem da će vas ova radionica inspirirati da ponekad osim u vazu i na kosu, stavite cvijeće i u jela.

 

 • Brza jela iz woka”, 07.06.2022.

Volim reći da je wok moja najdraža posuda za pripremu jela. U njemu mogu pripremiti povrće, juhe, pržiti, pripremati žitarice i omlete, kuhati grah…sve!

Wok je specifična posuda koja omogućuje bolju razdiobu energije na sve dijelove posude za kuhanje i time skraćuje vrijeme pripreme jela i omogućuje bolje očuvanje hranjivih sastojaka.

Na radionici ćemo napraviti nekoliko tipičnih jela iz woka, sa pomalo okusima Azije, ne zanemarivši principe ayurvede i nutricionizma.

Priprema jela u woku može biti vrlo brza i jednostavna, te smatram takvu pripremu jela jednim od najboljih rješenja za kvalitetne, brze obroke svakodnevnog života.

 

Birate online ili uživo.

Online – po želji kuhate paralelno sa nama i napravite su obroke za taj ili slijedeći dan

Uživo – pripremate hranu sa nama i kušate jela

 

Cijena:

 • Pojedinačna cijena radionice je 250,00 kn
 • 250 kn pojedinačna radionica kuhanja
 • Paketi:
  • 3 radionice kuhanja = 230 kn x 3 = 690 kn, umjesto 750 kn
  • 5 radionica kuhanja = 210 kn x 5 = 1.050 kn, umjesto 1.250 kn
  • 8 radionica kuhanja = 190 kn x 8 = 1.520 kn, umjesto 2.000 kn

ONLINE popust 10%

Moguće je plaćati u mjesečnim ratama za vrijeme pohađanja tečaja radionica.

Napomena: ukoliko se odlučite za paket radionica kuhanja, molimo vas da odmah odlučite koje biste radionice pohađali radi rezevracije termina.

 

Voditelji:

 

Prijavite seadhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304

Mjesto održavanja:
Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu, Antunovac 27, Zagreb