UPISI U TIJEKU!
Adharina škola kuhanja po načelima nutricionizma i ayurvede
Utorkom, 1 x mjesečno od 18-20h
Online i uživo
Adharina škola kuhanja zasniva se na znanjima ayurvede, modernog nutricionizma i makrobiotike. Taj spoj nastao je kroz dugogodišnji rad i praksu Irene Švende, nutricionistice i ayurvedske savjetnice, sa velikom ljubavi prema prirodi, biljkama i kuhanju.
Radionice kuhanja nastale su kako bih lakše svojim klijentima pokazala pripremu hrane koja pridonosi našem zdravlju, osjećaju lakoće i zadovoljstva, a na način da je upravo ta priprema vrlo jednostavna kada se jednom usvoje „prvi plesni koraci“.
Hrana koju pripremamo na radionicama je vrlo ukusna, bogata okusima i često će vas iznenaditi varijantama u kombinaciji namirnica i začina.
U Adharinoj školi kuhanja kroz zanimljive teme pojedinačnih radionica, naučiti ćete:
- Usklađivati obroke prema vlastitom konstitucijskom tipu
- Poštivati i razlikovati različitu snagu probave – agni /probavnu vatru I prema njoj usklađivati pripremu jela
- Pravilno kombinirati namirnice
- Napraviti uravnotežen obrok po načelima nutricionizma i ayurvede
- Prepoznavati grupe namirnica – izvore proteina, ugljikohidrata, masti, vlakana u prehrani
- Upotrebljavati začine i različita ulja s obzirom na potrebe organizma
- Pravilno pripremati žitarice i mahunarke
- Pravilno pripremati povrće
- Pripremati juhe i variva
- Pripremati popečke i namaze
- Pripremati sjemenke, orašide, alge
- Pripremati zdrave i ukusne slastice
- Naučiti kuhati bez glutena, mlijeka i mliječnih proizvoda (*nisu sva jela bezglutenska niti veganska – ayurveda koristi žitarice sa glutenom, mlijeko I mliječne proizvode, ali učimo kuhati i bez njih)
- Pripremati na brz i jednostavan način, a maksikalno kvalitetnu i uravnoteženu hranu
- Pravilno skladištiti hranu
- Organizirati se u planiranju i pripremi obroka
- Otkriti mnoge nove namirnice, načine pripreme hrane
- “Pravilna priprema mahunarki i žitarica”, 25.10.2022.
Mahunarke su grupa namirnica bogata proteinima i važan sastojak zdrave i uravnotežene prehrane . Žitarice su izvor kvalitenih ugljikohidrata. Iako imaju slične metode pripreme, mahunarke i žitarice imaju svoje zakonitosti u pripremi koje ćemo naučiti kako bismo npr. smanjili nadimanje ili pak unos određenih tvari koje nam ne pogoduju, te ih napravili probavljiviljim I hranjivijim za naše tijelo.
- “Doručak po doshama”, 22.11.2022.
Doshe (vata, pitta, kapha) su jedinstven model iz ayurvede pomoću kojeg možemo promatrati tijelo, okolinu, ali i hranu koju jedemo. Svako od nas ima specifičnu biokonstituciju i metabolizam i omjer dosha koji nosimo.
Kako bismo organizam održali u ravnoteži, zdravih organa i tkiva, vlastitu prehranu treba individualno prilagodititi.
Doručak je obrok koji kako vidim kroz praksu u radu s klijentima, često zanemarimo te mu ne dajemo dovoljnu pažnju, a sa druge strane uočavam da upravo taj obrok najlakše napravimo da bude kvalitetan i da ga uzmemo u pravilnom obliku.
Na radionici ćemo učiti pripremati “slatka” jela sa voćem i “slana” jela sa povrćem, sva brze i jednostavne pripreme, a vrlo ukusna. Također ćemo proći kroz različite varijante koje mogu biti opcije za doručak.
Jutro je doba kada kroz pravilan doručak tijelu osiguravamo:
- Adekvatnu količinu minerala jer se tada izvrsno apsorbiraju
- Pravilan izvor ugljikohidrata za polaganu apsorpciju kako bi mozak i tijelo imali dovoljno energije za rad
- Stabilno raspoloženje kroz pravilnu količinu proteina
- Dovoljno vlage za pražnjenje crijeva
- Osjećaj lakoće u organizmu
Na radionici ćemo napraviti doručak za svaku pojedinu doshu te objasniti principe pripreme i izbora namirnica.
- “Blagdansko iznenađenje – slastice bez jaja, glutena ili bijelog brašna i mlijeka ”, 13.12.2022.
Većina slastica koja nam se nudi su izrazito slatka, na bazi bijelog brašna, te sadrže jaja i mlijeko.
Napraviti ćemo zaokret kroz pripremu slastica koje su pogodne I za blagdane, a da ne sadrže jaja, mlijeko, bijelo brašno i/ili gluten. Probati ćemo muss, sirove Božićne kolačiće i jedan ukusni Božićni kolač od druge vrste brašna i žitarica.
- “Detox nakon blagdana- s naglaskom na agni-u i crijevima”, 31.01.2023.
Probavni sustav prvi je na udaru teške hrane. Mnogi nakon blagdanskih dana pate od gastritisa, opstipacija ili pak prebrze i nepravilne defekacije.
Na ovoj radionici naučit ćemo pripremati jela koja pomažu probavnom sustavu te dobiti plan detoxa nakon blagdana za narednih 14 dana.
- “Nutricionistički tanjur po načelima ayurvede”, 21.02.2023.
Na radionici pripremamo tanjur koji sadrži svih 6 okusa za balansiranje sve 3 doshe u kojem su začini kao modulatori okusa i metabolizma. Na radionici će se naučiti kombinirati namirnice kako bismo dobili cjelovito jelo, koje sadrži sve makro nutrijente kroz osnovne skupine namirnica (mahunarke, žitarice, povrće, sjemenke…).
Za one koji su omnivore (svejedi) objasniti ćemo kombinaciju sa životinjskim proteinima, dok se na samoj radionici učimo upotrebljavati mahunarke kao izvor proteina, koje su nažalost premalo zastupljene u svakodnevnoj prehrani.
- “Uravnotežena jela sa 3 kontinenta”, 21.03.2023.
Osobno volim različite okuse, namirnice i volim kada me jelo iznenadi. Ipak sve to valja upakirati u pogled ayurvede I uravnotežen nutricionistički pristup. Tradicionalna jela sa 3 kontinenta pripremti ćemo na uravnotežen način uz koji začin ayurvede.
- “Pročistimo jetru i krv” , 18.04.2023.
Proljeće je doba kada sve niče, zeleni se i dolazi novi život. Kao što vidimo u prirodi isto se dešava i u nama. Upravo kroz zelene listove, klice i sve mlado povrće značajno možemo pomoći organizmu da tijekom ovog doba godine pomogne izbaciti nagomilane metaboličke toksine pohranjene u jetri, bubrezima, krvnim žilama, plućima, masnom tkivu. Putem zelenih, gorkih I blago ljutih tvari cijeli će naš organizam živnuti, a jetra i krv biti potaknuti na detoksikaciju. Na radionici ćemo ujedno dobiti i proljetni detox plan za narednih 14 dana.
- “Brza jela iz woka” , 23.05.2023.
Volim reći da je wok moja najdraža posuda za pripremu jela. U njemu mogu pripremiti povrće, juhe, pržiti, pripremati žitarice i omlete, kuhati grah…sve!
Wok je specifična posuda koja omogućuje bolju razdiobu energije na sve dijelove posude za kuhanje i time skraćuje vrijeme pripreme jela i omogućuje bolje očuvanje hranjivih sastojaka.
Na radionici ćemo napraviti nekoliko tipičnih jela iz woka, sa pomalo okusima Azije, ne zanemarivši principe ayurvede i nutricionizma.
Priprema jela u woku može biti vrlo brza i jednostavna, te smatram takvu pripremu jela jednim od najboljih rješenja za kvalitetne, brze obroke svakodnevnog života.
Birate online ili uživo.
Na radionicama se pripremaju drugačija jela od prethodne godine, bez obzira ako neka nosi isti naziv.
Online – po želji kuhate paralelno sa nama i napravite su obroke za taj ili slijedeći dan
Uživo – pripremate hranu sa nama i kušate jela
Cijena:
- Pojedinačna cijena radionice je 33,00 EUR
- Paketi:
- 3 radionice kuhanja = 92,00 EUR, umjesto 99,00 EUR
- 5 radionica kuhanja = 139,00 EUR, umjesto 165,00 EUR
- 8 radionica kuhanja = 202,00 EUR, umjesto 264,00 EUR
ONLINE popust 10%
Moguće je plaćati u mjesečnim ratama za vrijeme pohađanja tečaja radionica.
Napomena: ukoliko se odlučite za paket radionica kuhanja, molimo vas da odmah odlučite koje biste radionice pohađali radi rezevracije termina.
Voditelji:
- Irena Švenda – VIŠE O VODITELJICI
- Ante Vidović, asistent – Rođen u Šibeniku. Za Ayurvedu se zanima od 2017. godine. Završio obuku za tretmane (u Sloveniji i Nizozemskoj od certificiranih Ayurvedskih doktora) Marma, Abhyanga i Shirodara koje danas provodi u sklopu Panchakarma procesa ili pojedinačno. Završio je tečaj “Ayurveda za svakoga” i “Ayurvedski nutricionizam” pod vodstvom Irena Švenda, 2021. godine. Zbog želje da znanje dijeli 2022.godine postaje certificirani Ayurvedski lifestyle savjetnik po principima Chopra fondacije te samostalno održava šestodnevna predavanja na temu “Ayurveda – Lakoća radosnog življenja”
- Suzana Juranić, asistentica – Rođena u Osijeku, završila Veterinarski fakultet u Zagrebu. Prije dosta godina upoznala se s ayurvedom, a prava vrata znanja otvaraju se kad je upoznala Irenu. Vegetarijanka je dugi niz godina. Upoznata je i sa znanjima yoge, pranayame, marma terapije i klasične masaže. Želja joj je nastaviti nadopunjavati znanje.
Prijavite se: