Montignacova dijeta na Zdrava Krava, by Irena Švenda, Adhara Nutricionizam

Članak: Montignacova dijeta

Mr. sc. Irena Švenda, mag.nutr., portal ZdravaKrava.hr.

Metoda mršavljenja ima dvije faze: fazu mršavljenja i zadržavanja težine
Michel Montignac potaknut vlastitim zdravstvenim stanjem i prekomjernom tjelesnom masom osmislio je program za mršavljenje koji je i postao poznat pod njegovim imenom kao Montignacova dijeta. Metoda mršavljenja prema Montignacu sastoji se od dvije faze: faze mršavljenja i faze održavanja tjelesne mase. Inspiriran glikemijskim indeksom namirnica, svoju dijetu temelji upravo na tim vrijednostima.

Ugljikohidrate kao namirnice koji najviše podižu glikemijski indeks sistematizirao je u dvije kategorije: ‘dobri’ čiji je glikemijski indeks manji od 50 te ‘loši’ ugljikohidrati čiji je glikemijski indeks veći od 50. U ‘dobre’ ugljikohidrate pripadaju integralna riža, kruh od cjelovitog brašna, integralna tjestenina, koji imaju nešto niži glikemijski indeks u odnosu na ‘loše’ ugljikohidrate poput šećera, bijelog kruha, rafiniranih žitarica. Konzumiraju se dobri ugljikohidrati koji se pažljivo kombiniraju sa ostalim namirnicama kako bi se spriječilo stvaranje i nagomilavanje masnih naslaga u organizmu. Zabranjeno je kombiniranje svih ugljikohidrata sa masnim namirnicama jer takva kombinacija prema Montignacu uzrokuje najveće stvaranje zaliha masti.

Proteini najmanje povisuju glikemijski indeks (meso, perad, riba, jaja). Ugljikohidrati, posebice jednostavni poput šećera, slatkiša i slastica imaju najviši glikemijski indeks te ih treba izbjegavati. Složeni ugljikohidrati poput žitarica (riža, kukuruz, zob, pšenica) također imaju visok glikemijski indeks te se treba birati integralne žitarice kod kojih prisutnost vlakana snižava vrijednost glikemijskog indeksa. Masnoće iako nemaju visok glikemijski indeks jer ne podižu razinu glukoze u krvi naglo, ipak treba konzumirati umjereno.

Filozofija uživanja u hrani
Prva faza ima za cilj gubitak kilograma i traje oko dva mjeseca tijekom kojih se provodi detoksikacija pa se za vrijeme te faze propisuje konzumiranje ugljikohidrata strogo odabranih prema glikemijskom indeksu (samo ugljikohidrati sa glikemijskim indeksom manjim od 35.). Kombinacija ugljikohidrata sa viskim GI i masti je strogo zabranjena tijekom provođenja prve faze. Namirnice koje su poželjne za konzumaciju su bogate proteinima i u tu kategoriju pripadaju nemasno meso, perad, ribe, mahunarke, nemasni sirevi. Zavisno od potrebe za gubitkom kilograma, prva faza može trajati i duže od dva mjeseca.

Druga faza je faza stabilizacije i održavanja tjelesne mase gdje se provode navike stečene u prvoj fazi. Montignacova dijeta zagovara konzumiranje ukusne hrane, upotrebu začina i uživanja u hrani jer suprotno vodi u frustraciju i epizode prejedanja. Također tijekom dana predlaže konzumiranje najmanje tri obroka i dva međuobroka, u obliku snacka ili malih zalogaja. Unos proteina u obliku mesa, peradi, ribe, sireva, morskih plodova te soje je neograničen kao i unos povrća. U neograničenoj količini dopušteno je konzumirati i mlijeko i mliječne proizvode

Preuzeto sa: ZdravaKrava.hr
Čitav tekst pročitajte OVDJE