Mrsavljenje-i-debljanje-tijekom-godine-adhara-ayurveda-nutricionizam

Mršavljenje i debljanje tijekom godine

Ljudsko tijelo nije dizajnirano da uvijek ima točno određenu tjelesnu masu.

Naša težina oscilira tijekom godine, te se tijekom proljeća i ljeta spontano prilagođava promjenama i mršavi, dok tijekom zime nagomilava kilograme. Razlog tome leži u prilagođavanju prirodi i okolini kako bi bilo otpornije, snažnije tijekom određenog perioda. Ljeto uslijed visokih temperatura zahtjeva povećan unos tekućine i elektrolita što se postiže konzumacijom obilja svježeg voća i povrća, što kao posljedicu ima manji kalorijski unos i mršavljenje. Nasuprot tome zima od nas traži da se utoplimo, što činimo oblačeći se u debelu odjeći, te prilagođavanjem tijela – nakupljanjem masnih zaliha. Masno tkivo je termo regulator, izolator i u mogućnosti je duže zadržati tjelesnu temperaturu. S druge strane zima je doba oskudice hrane u prirodi te dio zaliha energije tijelo pohranjuje u obliku masnoća, kako bi osiguralo preživljavanje. Današnje mogućnosti nabavka hrane, jako se razlikuje od onih u prošlosti, kada je čovjek vlastitim lovom ili uzgojem dolazio do hrane. Obilje hrane nalazi se oko nas u zapadnom svijetu. Hrana je dostupna na „klik“ ili telefonski poziv, bez potrebe da potrošimo kalorije.

Voljela bih da osvijestimo da je apsolutno prirodno da naša tjelesna težina variva tijekom godine, jer se mnogo ljudi veže za točne brojeve te sa već manjim povećanjem kilograma kreće u rigorozne dijete. S druge strane bih voljela da osvijestimo da se nalazimo u doba izmijenjenih potreba za hranom, te da uvijek glad ne znači da je to stvarna glad, da su se povećale porcije i kalorije, da je hrana lako dostupna bez potrebe utroška energije, te da jedno svojom svjesnošću i disciplinom možemo utjecati na zadržavanje optimalne težine, čak i kada je pred nama blagdanska trpeza i niz slavlja. Vježbanje svjesnosti i discipline pravi je izazov za ove zimske dane.

Irena Švenda