Nova-Godina-sa-ili-bez-odojka-adhara-ayurveda-nutricionizam

Nova Godina s ili bez odojka?

Mnogi ne mogu niti zamisliti novogodišnju noć bez „brda“ hrane, punih stolova i čaša.

Pečeni odojak i francuska salata simboli su jela u to vrijeme. Ipak, koliko god uživali u konzumaciji te hrane, zadovoljstvo je najčešće kratkotrajno, dok rupica više na remenu ostaje dugo kao sjećanje na praznično slavlje.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije konzumaciju mesa, a posebno crvenog mesa treba značajno smanjiti te zamijenit sa unosom ribe, mahunarki i proizvoda poput tofua.

Bakalar na bijelo jedna je od ideja kako odojak zamijeniti zdravijim slavljeničkim obrokom, dok za vegetarijance preporučujemo inačicu balakara sa komadićima tofua.
Ako pak ostane pri konzumaciji odojka svakako treba pojesti dva puta veću količinu povrća (raznih salata, kuhanog ili grilanog povrća) uz obrok sa odojkom ili drugim masnim mesom.