Razlike-u-vegetarijanstvu–vegani-i-vegetarijanci-adhara-ayurveda-nutricionizam

Razlike u vegetarijanstvu – vegani i vegetarijanci

U vegetarijanstvu nalazimo više skupina, koje se ponekad i preklapaju.

Zajedničko je svima da ne jedu meso niti ribu te, ali ipak kao vegetarijanac može se jesti mlijeko i mliječni proizvodi te jaja. U vegetarijanstvu nalazimo više skupina, koje se ponekad i preklapaju. Zajedničko je svima da ne jedu meso niti ribu te, ali ipak kao vegetarijanac može se jesti mlijeko i mliječni proizvodi te jaja. Jedni jedu jaja, drugi mlijeko, treći oboje, dok vegani ne jedu ništa što je životinjskog podrijetla. Postoje i pesco-vegetarijanci koji jedu ribu, te polu-vegetarijanci koji jedu meso peradi, ali prema nomenklaturi oni zapravo više ne pripadaju „pravim vegetarijancima“.

Dakle vegetarijanci ne jedu meso, ribu, morske plodove te sve mesne i riblje prerađevine. Tu pripadaju sve vrste mesa: crveno i bijelo meso, suhomesnati proizvodi (razne salame, kobasice, panceta i sl.), paštete i drugi polugotovi proizvodi od mesa. Ponekad je nemoguće točno reći u koju skupinu pojedinac pripada, jer je moguće da kombinira ponešto iz jedne skupine, a isključuje iz druge koja mu je najbliža. Zato je uvijek potrebno, da stručnjak dobro sagleda cijelu prehranu, sa svim pojedinačnim namirnicama i učestalosti konzumiranja kako bi se dobila prava slika unosa, te mogućih deficita kod pojedinca.