Biti-sit-a-ostati-fot-tijekom-blagdana-adhara-ayurveda-nutricionizam.jpg

Biti sit, a ostati fit tijekom blagdana

Dolazi nam period slavlja, čestitanja, zajedničkog druženja i blagdanskih stolova.
Blagdanska trpeza puna je hrane, od kolačića do purice s mlincima i raznih drugih jela.
Većina jela koja nam se nudi u to doba izaziva jak okusni podražaj i sreći na nepcu. Sa snažnim okusom jela najčešće smo sretni, sretna, dok zbog osjećaja u tijelu nakon obilnog i masnijeg obroka najčešće se osjećamo tromo pa čak i nevoljko.
Ipak postoji način kako jesti ukusno i postići dugotrajno zadovoljstvo.
Pet je bitnih principa koja će nam omogućiti dugotrajnu sreći i zdravije obroke:
– malim zaokretima u načinu pripreme hrane
– odabir prema manje kaloričnim i manje masnim namirnicama
– konzumacijom manje količine hrane po obroku
– smanjiti količinu šećera u kolačima
– uvrstiti više povrća u obroke
Iako smo hranu naučili pržiti i peći u puno masnoća, sada jednostavno takvu hranu pripremimo sa smanjenom količinom masnoća. Primjer je purica koju možemo staviti peći bez ili sa manje masnoća, najbolje u vlastitom soku.
Kod pripreme kolača količina šećera uglavnom se može u klasičnim receptima smanjiti na pola, a da pritom i dalje ostanemo zadovoljni slatkim okusom, ili se može dodavati stevija i time u potpunosti izbjeći dodatak šećera u kolače.
Kod pripreme obroka treba voditi računa da uvrstimo u jelo povrće. Prijedlog je da u puricu ispečemo luk, tikvici i patliđan, naravno i dalje na manje ili bez masnoća. Povrće će u našem probavnom traktu pokupiti dio masnoća koje se tada ne apsorbira dalje u organizam.
Umjerenost je najveća mudrost, jer koliko god sastavili obroke od najkvalitetnije hrane, tek ako ih konzumiramo u optimalnoj količini te hrana čini dobro našem tijelu!
Na kraju recepta predlažem da kao desert uzmete šetnju nakon obroka, u društvu svojih dragih, sa kojima možete na inspirativan način podijeliti trenutke slavlja.