Hodanje-kao-oblik-aktivnosti-adhara-ayurveda-nutricionizam

Hodanje kao oblik aktivnosti

Aktivnost koja je besplatna i najčešće preporučena od strane liječnika.

Svaka aktivnost ima pozitivan učinak na naše zdravlje, no prema istraživanjima glavne prednosti hodanja su:
1. Smanjuje djelovanje gena koji imaju utjecaj na tjelesnu masu – u istraživanju je sudjelovalo više od 12 000 osoba i kod osoba koje su dnevno hodale sat vremena utjecaj ovih gena na tjelesnu masu bio je prepolovljen.
2. Pomaže u suzbijanju želje za slatkim – 15 minuta hodanja dnevno može obuzdati želju za slatkim što rezultira s manjim unosom šećera, a smatra se da pomaže u smanjenju unosa čokolade u stresnim situacijama.
3. Reducira rizik od razvoja raka dojke – istraživanjima je utvrđeno da žene koje hodaju kroz tjedan 7 ili više sati imaju 14% niži rizik za razvoj raka dojke.
4. Prevenira razvoj artritisa – osobito kod osoba koje hodaju tjedno po nekoliko kilometara, a neka istraživanja ukazuju i na smanjenje boli kod osoba oboljelih od artritisa.
5. Jača imunološki sustav – na taj način štiti nas od prehlade i gripe tijekom sezone. Žene koje su dnevno hodale oko 20 min za 43% su manje obolijevale od prehlade, a kod oboljelih žena oporavak je bio brži.

Ovo su samo neke od prednosti hodanja. Stoga, topla odjeća i, za ovo vrijeme nezaobilazni, kapa, šal i rukavice pa uvrstite hodanje u svoju dnevnu rutinu.