adhara

HOKAIDO IZ PEĆNICE

Jesenski dani postaju sve hladniji, a mi tražimo načine kako se ugrijati. Donosimo recept zbog kojeg ćete (još više) zavoljeti hokaido bundevu.

 

Hokaido je prava riznica vitamina, minerala i vlakana. Obiluje vitaminima B1, B2 i B6, te kalijem i fosforom koji su zaslužni za pravilan rad srca i koštani sustav. Bogata je betakarotenom koji pomaže u prevenciji brojnih vrsta raka, naročito u prevenciji raka pluća. U konačnici, izvor je esencijalnog vitamina C koji nam često nedostaje u jesenskim i zimskim mjesecima zbog čega smo skloni umoru i prehladama. Prilikom pripreme hokaido bundeve ne gulite koru jer je i ona jestiva.

Sastojci:

  • jedna hokaido bundeva
  • razno povrće (mrkva, celer, luk, paprika, feferoni)
  • svježe sjecakni peršin
  • ghee maslac
  • začini: papar, sol, kurkuma, gorušica
  • ribani sir (nije nužno)

Hokaido tikvu oprati, razrezati na kriške i očistiti od koštica. Na tavi otopiti ghee maslac i dodati začine te popržiti oko 30 sec. Kriške bundeve premazati ghee maslacem i začinima s obje strane i posložiti na papir za pečenje. Staviti u pećnicu na oko 180 °C. Vrijeme pečenja je oko 40 min. Povrće oprati, razrezati na četvrtine ili kockice te također premazati ghee maslacem i začinima. Nakon 10 min pečenja bundeve dodati ostalo povrće. Deset minuta prije kraja pečenja dodati sir ribanac ili gaudu. Sir preskočiti ako se želi dobiti manje kalorično jelo. Dvije minute prije kraja pečenja dodati svježe sjeckani peršin.

Dobar tek! 🙂