Jesenski muffini od šljiva
Jesen donosi divne okuse i boje, stoga iskoristite sve plodove nama omiljenog godišnjeg doba! Donosimo recept za muffine od šljiva, cimeta i kefira u kojima možete uživati tokom doručka ili ponijeti koji muffin na posao i zasladiti se u pauzi. Naša koordinatorica centra pronašla je recept za klasične muffine od šljiva, no odlučila ga je malo preraditi kako bi bio manje kaloričan, a nutrititvno bogatiji.
Šljiva je bogata vitaminima B6, C, K , A, folnom kiselinom i niacinom. Svojim nutritivnim sastavom pomaže u apsorpciji željeza, pridonosi zdravlju srca i zbog dijetalnih vlakana pomaže u probavi. Cejlonski cimet regulira šećer u krvi, ima protuupalna svojstva i daje slatkast okus. Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji je idealan za sve koji ne podnose laktozu, a svojim dobrim bakterijama pridonosi imunološkom sustavu i zdravoj crijevnoj flori.
SASTOJCI
- 200 g svježih nasjeckanih šljiva
- 300 g brašna (mi smo koristili pola bezgluteinskog brašna i pola brašna od kasave; može i pirovo s pola bijelog ili prosenog)
- prašak za pecivo
- žlica cejlonskog cimeta
- 100 g šećera prema originalnom receptu, no mi smo koristili manju količinu. Može se koristiti i muscovado šečer ili neki drugi
- jaje
- 1 dl rastopljenog ghee maslaca
- 250 ml kefira
Dobro promiješati suhe sastojke. Jaje umutiti s ghee maslacem, šećerom i kefirom te toj smjesi dodati suhe pomiješane sas
tojke. Sve zajedno dobro izmiješati. U smjesu dodati nasjeckane šljive i ponovno promiješati. Staviti smjesu u kalupe za muffine i napuniti ih do 2/3 svakog kalupa. Peći oko 35 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
U slast! 🙂