Kako grickati pametnije
Brojna hrana nam se čini da se odlikuje bogatstvom nutrijenata, no kada se pročita nutritivna deklaracija situacija izgleda malo drugačije, pa tako muffini ili energetske pločice mogu biti upakirani s dosta zasićenih masti i dodanih šećera.
Neki od savjeta su kako pravilno odabrati grickalice su:
- Birajte grickalice od cjelovitih žitarica koje će osigurati energiju, npr. krekeri od punog zrna žitarice.
- Vratite doručak tijekom dana. Neka hrana za doručak može poslužiti kao zamjena za neki međuobrok, npr. integranlni tost premazan s tankim premazom pekmeza ili džema (pri odabiru obratite pozornost na udio šećera) ili žitarica koje se koriste za doručak, poput zobi u kombinaciji s medom ili suhim voćem.
- Isprobajte kombinaciju namirnica koje sadrže nezasićene masnoće, poput kikiriki maslaca, s većom količinom „lakših“ namirnica, poput kriški jabuke ili štapića celera.
- Bademi, orasi, lješnjaci, neslane sjemenke bundeve i kikiriki, indijski oraščić držat će Vas sitima duži period, no obratite pozornost na veličinu porcije (jedna šaka na dan).
- Pokušajte kombinirati makronutrijente (proteine, masti i ugljikohidrate). Nekoliko komada orašatog voća (osigurat će proteine i masti) i nekoliko bobica grožđa (ugljikohidati) ili krekeri od punog zrna žitarice s niskomasnim sirom.
- Izbjegavajte grickanje kada radite nešto drugo – surfate internetom, gledate TV ili za radnim stolom. Prekinite aktivnost na nekoliko minuta i pažnju posvetite obroku.
- Isplanirajte međuobroke za dan unaprijed i ponesite ih sa sobom i tako umanjite mogućnost da odaberete neki kaloričniji međuobrok.