Kapsula-crijevnih-bakterija-za-gubitak-kilograma-adhara-ayurveda-nutricionizam

Kapsula crijevnih bakterija za gubitak kilograma

Može li promjena crijevne mikroflore dovesti do promjene tjelesne mase?

Milijuni ljudi diljem svijeta bore se s viškom kilograma i unatoč njihovom trudu da se pravilno hrane i fizički su aktivni nakupljeni kilogrami ostaju.
Znanstvenici su postavili teoriju da bakterije koje žive u nama i na nama – poznate kao mikrobiom – mogu igrati ulogu u tome da lako dobivamo i gubimo tjelesnu masu. No jesu li te bakterije razlog zašto neki „zapnu“ s velikim brojem kilograma unatoč silnom trudu da ih izgube? Postavlja se pitanje može li promjena crijevnih bakterija neke osobe dovesti i do promjena u njenoj tjelesnoj masi!

U eksperimentu uzeta su dva miša čiji je probavni trakt bio sterilan. Jednom mišu unesene su crijevne bakterije iz mršave osobe, a drugom crijevne bakterije iz pretile osobe. Miševi su hranjeni jednakom količinom hrane. Nakon završetka eksperimenta miš s bakterijama iz mršave osobe nije promijenio svoju masu dok je drugi miš, s crijevnim bakterijama iz pretile osobe, dobio na težini. Analize crijevnih bakterija iz mršavih i pretilih osoba pokazuju da mršave osobe imaju različite bakterije od pretilih. Primjer je žena koja je sudjelovala u jednom od istraživanja i nikada nije imala problema s težinom, no nakon transplantacije bakterija izoliranih iz fecesa od pretile kćeri dobila je na tjelesnoj masi.

O toj temi postoji samo nekoliko istraživanja na ljudima.
Studija objavljena prije nekoliko godina govori o transplantaciji fekalnih bakterija gdje je sudjelovalo 18 pacijenata i slučajnim odabirom odvojeni su u skupinu koja je dobivala bakterije ili u placebo skupinu (placebo skupina je dobivala bakterije prethodno izolirane iz svoje crijevne mikroflore). Tijekom istraživanja tražene su promjene u inzulinskoj rezistenciji i pronađeno je da pacijenti koji su dobivali fekalne bakterije iz mršavih donora imaju bolju inzulinsku rezistenciju.
J

oš uvijek nije sasvim jasno kako crijevna mikroflora utječe na tjelesnu masu. Poznato je da prehrana ima utjecaj na tjelesnu masu, no prehrana ima utjecaj i na crijevnu mikrofloru što donošenje zaključka dodatno komplicira. Još uvijek se ne zna da li samo pojedine bakterije imaju takav učinak te se iz toga razloga izoliraju sve crijevne bakterije iz zdravih individualaca i prenose u pretile osobe. Daljnjim istraživanjima nastojat će se utvrditi koje vrste i koji rodovi su upravo oni koji su odgovorni za pozitivno djelovanje.