Loboda – zaboravljena biljka + recept
Loboda (Chenopodium album i Chenopodium polyspermum L.)
Danas gotovo zaboravljena hrana, nekada se spravljala za različita jela, a čak su se i njene sjemenke mljele u brašno. U Americi se lišće lobode priprema i danas za što se zasluga može pripisati utjecaju indijanskih plemena, čak neki autori navode ju kao „biljku zdraviju od špinata“. Lišće lobode priprema se u varivima, gustim juhama te poput špinata i gibanica. Lišće je bogato vitaminima, posebice vitaminom C, te mineralima željezom, kalijem i fosforom. Cvjetovi također sadrže hranjive tvari, ali se zbog svoje sićušne građe upotrebljavaju u jelima prvenstveno kao dekoracija. Loboda, kao i špinat sadrži oksalnu kiselinu koja zbog čega se uglavnom priprema sa mlijekom ili mliječnim proizvodima.
Zelena juha od lobode sa cvjetovima lobode
Sastojci:
½ kg lišća lobode
10 cvjetova lobode
2 žlice vrhnja za kuhanje
Sok ½ limuna
Sol, mljeveni crni par, kardamon
Način pripreme:
Lišće blanširati sa kipućom vodom i pasirati. Pasiranu smjesu lišća razrijediti kipućom vodom, dodati začine i vrhnje te staviti da prokuha nekoliko minuta. Na kraju kuhanja dodati sok limuna, te posuti cvjetićima lobode.