Kalcij u mlijeku i osteoporoza
Osteoporoza je bolest koju karakterizira mala koštana masa i poremećena mikroarhitektonska
građa koštanog tkiva (tzv. krhke kosti i sklonost prijelomima).
Normalna prehrana osigurava unos 400-1500 mg kalcija na dan, neto apsorpcija u crijevu je 100 do 250 mg, što je otprilike 20% od unesene količine. U resorpciji kalcija sudjeluje i D vitamin. Potrebna je dovoljna količina kalcija u namirnicama koje omogućuju bolju iskoristivost kalcija u ljudskom organizmu. Najbolje namirnice tih osobina su mlijeko i mliječne prerađevine. Osim toga kalcij, odnosno kalcijev fosfat, veže na sebe slobodne masne i žučne kiseline pa tako smanjuje učinke toksičnih doza na epitelne stanice crijeva (Strnad i Babuš, 1997.). Ipak treba znati da se kalcij ne nalazi samo u mlijeku i mliječnim proizvodima, već da su orašasti plodovi, mak, sezam, zeleno lisnato povrće također bitan izvor kalcija u prehrani ljudi.