Majčina dušica s Velebita

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je ljekovita biljka koja raste južnim osunčanim padinama našeg gorja, a najviše na Velebitu.

Šetnja nacionalnim parkom Paklenica u kasno proljeće praćena je opojnim mirisom majčine dušice.
Iako na yoga trekingu koji nam slijedi ovaj vikend miris majčine dušice ostati će skriven do proljeća, mir i prostranstvo Velebita i njegovih vrhova dostupni su za nas tijekom čitave godine.

Majčina dušica je u srcu mnogih planinara postala sinonim za Velebit, njegovo prostranstvo, mir i spokoj. Upravo su to neke od dobrobiti majčine dušice. Majčina dušica djeluje na dio autonomnog živčanog sustava zvanog simpatikus, kojeg uravnotežuje. Majčina dušica pomaže da se osjećamo opušteno ali i budno. Majčina dušica uz djelovanje na živčani sustav, djeluje snažno na dišne puteve, te je jak antiseptik posebno dobar za žensko zdravlje i urogenitalne putove.

Čaj od majčine dušice uz dodatak malo cvjetova lipe te gospine trave djeluje na poboljšanje raspoloženja čime podiže dnevnu razinu sreće. Čaj s takvom bazom bio je dio sretne radionice „Serotonin na tanjuru“ gdje nam je uz sve druge alate pomogao sretnom raspoloženju.