Mlijeko i dobrobiti mliječne masti
Mliječna mast utječe na ugodan okus mlijeka te na aromu, konzistenciju i teksturu mliječnih proizvoda.
Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) je dobro poznata prehrambena namirnica, ali jeste li znali da ima i brojna medicinska svojstva?
Češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti kao što su virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti dišnih puteva, kardiovaskularne bolesti, probavne tegobe i kronični umor. Također je veoma djelotvoran u suspenziji probavnih parazita. Aktivna tvar u češnjaku je alicin i uz njegovo antibiotsko djelovanje ispituju se i antikancerogena svojstva.
Češnjakom se vrlo uspješno regulira krvni tlak te se primjenjuje kao sredstvo za snižavanje tlaka. Može se koristiti i u prevenciji prehlade ili kada je ona već nastupila, i tada se najčešće preporučuje jesti sirov u salatama. Koristi se u mnogim jelima od povrća i mahunarki. Njegova svojstva bit će najbolje sačuvana ako se u jelo doda pred kraj kuhanja i termički obrađuje tri do pet minuta.
S obzirom na navedena ljekovita svojstva u svakom slučaju je preporučljiva konzumacija češnjaka u sirovom obliku koliko i u kuhanim jelima.
SBTI je studija koja će pokazati kako i u kojoj mjeri dobar stil života koji uključuje meditaciju,
Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja Opis događaja
Blagdani su prošli, a nadamo se i time vrijeme preobilnog jedenja. Vrijeme je da se organizam pokrene, te da se ponovno uspostavi ravnoteža u njemu.
Lagani kućni detoks može se napraviti pijenjem zelenih sokova. Lagana kućna detoksikacija neka traje 7 dana, gdje se umjesto klasičnog doručka uzima zeleni sok te neka voćka po izboru. Za one koji ne mogu bez doručka, ovakav sok može se uvesti u međuobroku. Svakako da bi detoksikacija zelenim sokom uspjela, potrebno je pripaziti na unos ostale hrane tijekom dana.
Zeleni sok može se pripremati u sokovniku od zelenog povrća poput špinata ili raštike, te od klica i zelene trave poput mlade zelene pšenice i ječma.
Za bržu varijantu preporučam sok od praha mlade zelene pšenice.
Način pripreme soka:
1 grejp
1 žlica praha mlade zelene pšenice
1 dl mlake vode
1 žličica meda
Mr. sc. Irena Švenda, mag.nutr., portal ZdravaKrava.hr.