Od slastica do zdravlja

Slastice toliko su bitan dio našeg jelovnika

da smo čak otvorili i posebne trgovine u kojima možemo doći i pojesti nešto „slatko“- slastičarne.
Sladak okus otvara apetit, a šećeri u slatkišima uzrokuju pojačano lučenje probavnih sokova pa se na neki način može reći da je „slatko“ zapravo aperitiv u našoj prehrani.
Ayurveda, drevna znanost o zdravlju i životu, slatko preporuča prije jela, a današnji nutricionizam tome nalazi i objašnjenje.

Jednostavni šećeri vrlo brzo dospijevaju u krv gdje količina glukoze (krvnog šećera) naglo raste. Kao posljedica tome gušterača izlučuje inzulin kojem je funkcija da se taj šećer prenosi u stanice gdje se dio iskorištava kao energija, dio se pohrani u rezerve glikogena, a višak se pretvara u masti, nakon čega se razina šećera u krvi smanjuje i ponovno nastupa osjećaj gladi. Ipak sa jedenjem slatkiša ne valja pretjerivati niti prije ručka.

Kolač se može zasladiti bijelim šećerom, ali jednako dobro taj isti kolač može biti napravljen od smeđeg šećera, sa medom, sladom, javorovim sirupom.