Prejedanje-adhara-ayurveda-nutricionizam

Prejedanje

Kako ga izbjeći?

Ostalo je još nekoliko keksa. Da li da ih pojedem ili da ostanu za sutra? Koliko često se susrećete sa sličnim pitanjima? Zanimljive reklame o hrani, lijepa pakiranja u trgovinama, XXL porcije, predstavljaju načine da nas privuku i dovode do toga da jedemo kada nismo uistinu gladni ili da pojedemo kupljeno pakiranje do kraja. Većina odrasta uz izjavu „da se sve na tanjuru mora pojesti“, uz grickanje po cijeli dan i procesiranom hranom mogu zavarati signale tijela i dovesti do prejedanja.

Postoje dva tipa prejedanja:

  1. Započinjanje s fazom prejedanja u trenutku kada nema fiziološke potrebe odnosno nema gladi
  2. Prejedanje tijekom obroka.

Gledajte svoju hranu odnosno obraćajte pažnju na hranu koju stavljate u usta. Prekinite sa svime što radite i uživajte u svom obroku. Istraživanja potvrđuju da kada nemamo vizualnu informaciju koliko pojedemo tijekom obroka količina hrane koju unesemo će se povećati. Ovo je ujedno i jedan od najjednostavnijih načina kako izbjeći prejedanje. Budite svjesni šećera i soli u hrani koji djeluju na okusne pupoljke i lako dovode do toga da se prejedemo slatkog ili slanog. Kada se smanji unos visoko procesirane hrane, organizam se s vremenom prilagođava i bit ćete zadovoljni s manjim količinama šećera ili soli.

Jesti samo kada smo gladni zvuči idealno, no većina poseže za hranom kada nam je dosadno, nalazimo se pod stresom ili smo ljuti. Neka jedenje bude trenutak uživanja u obroku i neka osjećaji ne upravljaju vašim ritmom prehrane.