Probiotici

Jeste li znali da suplementacija probioticima može utjecati na raspoloženje?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Danas ovo više ili manje svi znamo, međutim daljna istraživanja pokazuju da ove bakterije, osim što reguliraju našu floru, utječu i na kognitivne funkcije. To nam potvrđuje novo istraživanje iz 2015. godine sa Leiden nizozemskog instituta za mozak i kognitivne funkcije (Leiden Institute of Brain and Cognition). Nakon provedene studije na 40 zdravih, odraslih pacijenata od koji su polovica dobili probiotik, a druga polovica placebo, autor studije Lorenza S. Colzato zaključuje: Iako su ovo preliminarni rezultati, prvi dokazuju da konzumacija probiotika može smanjiti negativne misli i emocije vezane uz tugu. S obzirom na sve pozitivne učinke koji su do sada prihvaćeni u svijetu, ovo istraživanje nam potvrđuje još jedan razlog zašto je konzumacija probiotika dobro došla u današnje vrijeme.

Suplementacija probioticima i raspoloženje

Danas više ili manje svi znamo koji su pozitivni učinci probiotika, međutim daljna istraživanja sa nizozemskog sveučilšta Leaden (Leiden Institute of Brain and Cognition) pokazuju da ove dobre bakterije, osim što reguliraju našu floru, utječu i na kognitivne funkcije. Iako su ovo preliminarni rezultati, prvi dokazuju da konzumacija probiotika može smanjiti negativne misli i emocije vezane uz tugu.
• Probiotici povoljno utječu na našu probavnu floru
• Za vrijeme i nakon konzumacije antibiotika, preporučuje se sumplementacija probiotika
• Kod narušene mikroflore vaginalnog sustava također su preporučljivi
• Prema najnovijem istraživanju mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje
S obzirom na sve pozitivne učinke koji su do sada prihvaćeni u svijetu, ovo istraživanje nam potvrđuje još jedan razlog zašto je konzumacija probiotika dobro došla u današnje vrijeme.

Izvor: Steenbergen L, Sellaro R, van Hemert S, Bosch J, Colzato L. A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, and Immunity, 2015.