Sportski-napitak-adhara-ayurveda-nutricionizam

Sportski napitak

Sportski napitci služe da bi se nadoknadila izgubljena tekućina i elektroliti koji se intenzivno gube za vrijeme sportske aktivnosti. Ujedno sportski napitci sadrže i nutrijente koji daju energiju i pomažu u pretvorbi molekula u spoj koji sadrži kemijsku energiju u svojim vezama – ATP. Taj proces odvija se u stanicama, u mitohondriju. Zbog toga često u sportskim napitcima nalazimo različite minerale, vitamine, te glukozu ili neki drugi oblik jednostavnog, brzo dostupnog šećera.

Manjak tekućine može dovesti do ozbiljne dehidracije. Manjak elektrolita donosi smanjeni tonus mišića a time i slabljenje mišićne snage. Pad šećera u krvi uzrokuje nagli pad sportskih performasi, te uspostavljanje drugog puta izvlačenja energije u organizmu – stanice se prebacuju na zalihe masti, čiji proces traje duže te se ne može više vježbati istim intenzitetom.

Kvalitetnim sportskim napitcima i pravilnim dodavanjem tijekom sporta omogućuje se organizmu da radi učinkovitije te da se postižu bolji sportski rezultati.

Tijekom izvođenja tjelesne aktivnosti i sporta, posebno ako traje duže od ½ sata preporučuje se konzumacija sportskih napitaka. Također ti napitci mogu biti prilagođeni vrsti sporta ili aktivnosti kojem se bavite.