Zašto i kako konzumirati sjemenke
Sjemenke bi trebale biti dio uravnotežene i raznovrsne prehrane zbog izvora esencijalnih tvari za ljudski organizam. Sadrže ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama, minerale poput kalcija, željeza, magnezija, mangana, cinka i fosfora. Bogate su i proteinima, no također su i kalorične stoga treba pripaziti na količinu. Izdvajamo nekoliko vrsta sjemenki i ideje kako ih konzumirati.
LAN
Omega-3 masne kiseline, antioksidativna svojstva i vlakna su tri najznačajnije karakteristike lanenih sjemenki. Sukladno tome štite krvne žile, ubrzavaju metabolizam, snizuju loš kolesterol. Lanene sjemenke potrebno je konzumirati mljevene, ali se preporuča kupnja cijelih lanenih sjemenki pa se samelju kod kuće. Žličicu lanenih sjemenki možete dodati u zobenu kašu, no lan doista ima i puno širu primjenu. Primjerice, laneno brašno može se miješati s ostalim vrstama brašna u izradi kruha. Lanene sjemenske mogu se dodati u integralne kekse, kruh ili mufine. Također, moguće je konzumirati i čaj od lana. Dodatkom lana u jogurt nastaje emulzija koja je lakše probavljiva. Lan je i idealna zamjena za jaja na način da se lanene sjemenke natope dok se na površini ne stvori sloj sličan bjelanjku te se i koristi kao bjelanjak.
SUNCOKRET
Konzumacija suncokretovih sjemenki sprečava aterosklerozu, sprečava oksidaciju kolesterola i time štiti krvožilni sustav. Mogu se koristiti u doručku, za izradu kruha i peciva, kao dodatak u salatama. Također, mogu se dodati u jogurt, sir ili kod pravljenja kajgane.
BUNDEVA
Bundevine sjemenke bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, poboljšavaju imunitet, smanjuju mogućnost zgrušavanja krvi, a zbog antioksidativnih svojstava djeluju protiv slobodnih radikala. Odlična su namirnica nakon menopauze jer smanjuju rizik od raka dojke, a preporučuju se i muškarcima kod tegoba s prostatom. Kao i ostale sjemenke, mogu se koristiti u izradi kruhova i peciva, kao dodatak salatama i juhama, a bučino brašno je idealno za ukusne pekarske proizvode.
SEZAM
Sezam je bogat proteinima, kalcijem i cinkom te potiče sintezu kolagena. Pridonosi zdravlju usne šupljine, snižava krvni tlak, štiti od dijabetesa i od raka debelog crijeva. Ublažava reumatoidni artritis te pridonosi probavi zbog vlakana. Osim što se koristi za posipanje kiflica i peciva, dodaje se u salate, juhe, u wok, prilikom prženja mesa ili povrća. Od sezama se može izraditi tahini, namaz idealan za doručak. Dodaje se i u humus, namaz koji se radi od slanutka. Od sezama se mogu napraviti energetske pločice kao zdrav međuobrok.
CHIA
Chia sjemenke su trenutno najpopularnije na tržištu. Bogate omega-3 masnim kiselinama i proteinima, te kalcijem, fosforom i cinkom pridonose jačanju kostiju, boljoj probavi, zdravlju srca, a sprečava i starenje kože. Chiu je najbolje konzumirati natopljenu jer je lakše probavljiva. Idealna je kao dodatak u smoothije i jutarnje kaše. Od chie se može napraviti i puding tako da ih se preko noći ostavi potopljenima. Mljevene chia sjemenke mogu se dodati bilo kojem jelu bez bojazni da će utjecati na okus.
KONOPLJA
Bogata vitaminima A,C, D, E, B, savršenim omjerom onega-3 i omega-6 masnih kiselina (1:3) konopljine sjemenke mogu ubrzati postoperativno zacjeljivanje rana, štite kožu, krvne žile, stanice i pridonose jačanju imuniteta. Idealno je za njegu kože i kose. Ne smije se termički obrađivati jer je termolabilno. Od konopljinih sjemenki se dobiva i proteinski prah kao idealan dodatak u smoothijima. Moguće je napraviti i namaz u kombinaciji konoplje i jabuka. Sjemenke se mogu dodati u doručak pri čemu se preporuča da se natope u biljnim napitcima (primjerice, rižin napitak) ili da se dodaju u jogurt.
PUDING OD CHIA SJEMENKI
Potrebno je 3 žlice chia sjemenki potopiti u kokosovo mlijeko (može i bademovo, rižino…). Ostaviti preko noći u hladnjaku. Sve ostalo dodati po želji: razno voće (bobičasto), mljevene bademe ili orahe, kikiriki maslac, kokos mrvice, suho voće, komadiće tamne čokolade.