cjelovite-zitarice-adhara-nutricionizam-ayurveda

Zašto jesti cjelovite žitarice

Smanjuju rizik od CVD.

Rezultati pokazuju da ljudi koji jedu 70 grama cjelovitih žitarica dnevno (oko 4 serviranja) imaju smanjen rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 23% i 20% manji rizik od smrtnosti uzrokovne karcinomom u usporedbi s onima koji jedu malo cjelovitih žitarica ili gotovo ništa.

70 grama je idealno,ali to nije čaroban broj, kaže vodeći istraživač Dr.Qi Sun, docent na odjelu za nutricionizam na Harvardu. Rekao je da viši unos cjelovitih žitarica rezultira nižom smrtnosti čak i s unosom od 50 g dnevno.

Unos cjelovitih žitarica nudi višestruke prednosti upotrebe kao što je smanjenje stope smrtnosti od bolesti krvožilnog sustava i karcinoma. Ustanovljeno je da cjelovite žitarice sadrže mnoge nutrijente uključujući vlakna, magnezij i druge minerale, vitamine i fitokemikalije koje pomažu kod snižavanja kolesterola i smanjuju upale i oštećenja stanice.

Kako kroz dan zadovoljiti unos cjelovitih žitarica?

Lako je postići navedenu količinu u 4 serviranja. Samo jedno 100%-tno serviranje hrane cjelovitog zrna sadrži 16 grama cjelovitih žitarica kaže dr. Sun. Primjeri serviranja uključuju jednu krišku kruha od cjelovitih žitarica ili pola šalice zobi ili kuhane tjestenine od cjelovitih žitarica. Ako imate celijakiju ( zbog koje ne možete probaviti gluten prisutan u žitaricama) ili ste intolerantni na gluten, tada možete koristiti cjelovite žitarice koje ga ne sadrže kao što je smeđa riža i kvinoja.