recept-biryani-adhara-nutricionizam-ayurveda

Recept: Biryani

Postoje razne verzije kako možete pripremiti biryani.

Mi vam donosimo recept kako pripremiti vegetarijansku varijantu ovog jela koje se vrlo često može pronaći na meniu u Indiji.

 

 

Sastojci:

2,5 šalice vode

1,5 šalica basmati riže

2 žlice maslinovog ulja

½ šalice graška

6 režnjeva češnjaka

Kardamom i list lovora

1 žlica gheea

½ šalice crvene paprike, narezane na kockice

½ šalice zelene paprike, narezane na kockice

½ šalice mrkve, narezane na kockice

½ šalice cvjetače

50 ml jogurta

½ žličice currya

½ žličice kumina

1 žličica korijandera

1 žličica češnjaka u prahu ili 2 češnja sirovog češnjaka

2 rajčice

Po želji, tučak šafrana koji razmočite u 1 žlici mlijeka

 

Priprema:

Prije pripreme, rižu namočite na 30 minuta.

U vrelu slanu vodu dodajte rižu, grašak, kardamom, lovorov list, žlicu ulja i češnjak. Kada je kuhano ocijedite i maknite s vatre.

Povrće popirjajte na ulju, dodajte sve začine i jogurt, dodajte oko 1 dcl vode i ostavite sve dok ne zavrije. Kada zavrije doda se riža, izmiješa s povrćem i ostavi oko 2-3 min da kuha na laganoj vatri.