kurkuma-adhara-nutricionizam-ayurveda

4. Međunarodni kongres nutricionista

11.-13. studenog održan je 4. Međunarodni kongres nutricionista.

Mr. sc. Irena Švenda na kongresu je održala predavanje pod nazivom “Kurkuma – tradicija i znanost u suradnji”.

Kurkuma (Curcuma Longa) jedna je od najistraživanijih biljaka tradicionalne istočnjačke medicine. Tradicionalno se korijen kurkume koristi kao začin u hrani te kao ljekovito sredstvo u ayurvedskoj, kineskoj i medicinama istoka. Susreće se pod mnogim imenima u literaturama drevnih medicina od kojih je haridra među najčešćima.

Kurkuma sadrži preko niz sastojaka od kojih su kurkumini spojevi kojima se pripisuje ljekovito djelovanje.

Za razliku od modernih pokušaja izoliranja aktivne supstance te primjene u liječenju, ayurveda koristi cijeli korijen kurkume u svojim aplikacijama. Upotrebljava se u obliku praha, tableta, tinktura, infuza, pasta u topičkoj primjeni na koži i oralno. U ayurvedskim pripravcima najčešće dolazi u kombinaciji s drugim biljkama poput papra, đumbira, te drugim ljekovitim biljkama zavisno od željenog učinka. Piperin, aktivna supstanca iz papra, olakšava bioiskoristivost kurkumina te u današnjim farmaceutskim pripravcima često dolaze zajedno. Znanost se približava tradicionalnom načinu njene upotrebe kao cijelog korijena u kombinaciji s drugim biljkama koje doprinose njenoj učinkovitosti u organizmu.

U ayurvedi se upotrebljava u tretmanima jetre i poboljšanog lučenja žuči, krvi, kože, bolnih zglobova, imuniteta, probavnog trakta, ugiza i uboda otrovnih životinja te zaustavljanje krvarenja. U yogi kao srodnoj disciplini uz ayurvedu upotrebljava se za održavanje zdravlja zglobnih struktura i uklanjanje bolova istih. Današnje znanstvene spoznaje otkrivaju sličnu primjenu te istražuju njena antioksidativna i protuupalna svojstva sa primjenom u liječenju i prevenciji karcinoma, artritisa, upalnih bolesti probavnog sustava te kožnih bolesti.

 

Kako je bilo na predavanju pogledajte u nastavku:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA