uloga-zacina-adhara-nutricionizam-ayurveda

Ayurveda i uloga začina u probavi

Trgovina začinima započela je još 2000 g. pr. Kr. i traje sve do današnjeg dana. Indokina, Indija, Mediteran glavna su geografska polazišta iz kojih začini kreću na put diljem svijeta. Vrijednost začina bila je golema te se roba mogla razmjenjivati u vrijednosti papra, cimeta, indijskog oraščića. Iako se začinima danas koristimo kao dodatkom jelima radi dodatnog gastronomskog ugođaja, ta uporaba samo je jedna iz niza svojstava začina u prehrani. Uloga začina je, osim pojačanja i popravljanja okusa, boje i mirisa hrane, i medicinskog karaktera. Dodajući začine hrani, smanjuje se mogućnost trovanja jer mnogi imaju antimikrobna svojstva. Druga važna uloga je poticanje probave jer se uporabom začina potiče lučenje probavnih sokova, počevši od sline u ustima, želučanih sokova, sokova gušterače, jetre te tankog crijeva, u kojima se nalaze enzimi i druge tvari zadužene za uspješnu razgradnju pojedinih nutrijenata. Ayurvedska medicina se u svojoj praksi koristi različitim pripravcima koji se uzimaju neposredno prije ili poslije jela kako bi se pospješila probava i time uklonile štetne posljedice nedovoljno probavljene hrane. Postoje i začini koji pomažu lučenje mukozne sluzi, poput sluzi želuca, kako bi se želučane stanice zaštitile od jakog djelovanja kiseline potrebne za probavu bjelančevina i zaštitu od mikroorganizama. Primjer takvih začina su kurkuma i đumbir u malim dozama. Začini su i dobar izvor minerala poput željeza, magnezija, bakra, cinka, što je i jedna od uloga zbog koje se u prehrani prema ayurvedskim načelima rabe u jelima. Imaju snažnu antioksidativnu aktivnost, sadrže fitokemikalije poput fenolnih spojeva, kurkumina, alicina, koji pokazuju znatnu antikarcinogenu aktivnost.

Kada govorimo o probavi, danas trećina odraslih osoba ima problema s probavom, od nepoznate opstipacije, nadimanja, bolova u trbuhu do dijareja. Kako probavni sustav čini prva vrata za dotok većine potrebnih nutrijenata za život organizma, narušavanjem ravnoteže u probavi nastaje prvi preduvjet za malnutriciju i pothranjenost. Prema ayurvedskim načelima nedovoljno snažna probava uzrokuje ujedno i nastanak toksina u probavnom sustavu, koji se poslije apsorbiraju kroz lumen crijeva u krvotok i limfotok. Sve to zajedno čini prvi preduvjet za nastanak mnogih kroničnih bolesti današnjice.

Druge korisne savjete iz ayurvedske medicine možete saznati od dr. Rao, ayurvedske liječnice s dugogodišnjom praksom u sklopu manifestacije 2. DANI AYURVEDE U ZAGREBU, koji će se održavati od 3. – 14.07.2016.

Više o manifestaciji pročitajte OVDJE.