Djeca-vegani–na-sto-treba-obratiti-paznju-adhara-ayurveda-nutricionizam

Djeca vegani – na što treba obratiti pažnju

Vitamin B12 može se nadoknaditi jedino suplementacijom u obliku tableta ili obogaćivanjem određene hrane.

Vitamin B12 može se nadoknaditi jedino suplementacijom u obliku tableta ili obogaćivanjem određene hrane.
Željezo unosom tamnog ljubičastog voća posebno bobičastog voća poput borovnica, kupine, aronije, malina, tamnog zelenog povrća. Željezo u biljnom svijetu naziva se ne hem željezo. Ipak svo ne hem željezo koje se nalazi u biljnom svijetu ima manju moć apsorpcije te manji dio tog željeza nakon što se pojede bude apsorbiran u krvotok, za razliku od željeza koje se nalazi u mesu.

Međutim dobra apsorpcija željeza ovisi i o samom probavnom sustavu, te mogućnosti vezanja željeza te neka djeca koja imaju snažan probavni sustav, a putem biljne hrane unose dovoljno željeza, neće imati nikakvih problema sa njegovom koncentracijom u krvi. Također treba napomenuti da zbog istog razloga, nije rijetko da djeca koja jedu meso i jedu ga u velikoj količini i dalje imaju nisku koncentraciju željeza u krvi.

Kalcij se nadoknađuje konzumacijom orašastih plodova, mljevenih sjemenki sezama, maka, zelenog povrća, ali je samo u one djece koja ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, što nije u svih vegetarijanaca. Ako imamo takvo dijete, tada treba konzumirati hranu još dodatno obogaćenu kalcijem poput biljnog mlijeka s kalcijem i sl. Također i ovdje vrijedi zakon dobre probave i moći apsorpcije, te kiselo bazna ravnoteža u tijelu koja omogućuje da se kalcij pravilno odlaže u kosti.